Κτήμα Βουρβουκέλη: Ετικέτες με… νόημα

by GreekCellar
550 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Καλοδουλεμένα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά τα κρασιά του Κτήματος Βουρβουκέλη από την ακριτική Θράκη αντικατοπτρίζουν αυτό ακριβώς που ήθελαν εξ αρχής οι δημιουργοί του οινοποιείου, το οποίο δεν είναι άλλο από τη γνωριμία των οινόφιλων με το προϊόν αλλά και τον τόπο στον οποίο παράγεται.

Συνομιλώντας με τον Οδυσσέα Βουρβουκέλη μου έδωσε να καταλάβω ότι όπως και με τα κρασιά του έτσι και με τις ετικέτες τους τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τα σχήματα που δημιουργούνται με τη σκιά των χεριών είναι μια συνειδητή επιλογή που δείχνει πως όλα στο οινοποιείο γίνονται με τα χέρια, ενώ το καθένα από τα ζώα που απεικονίζονται έχουν σχέση και με το κάθε αμπελοτόπι, από το οποίο παράγεται το κρασί.

          Στο Ασύρτικο λοιπόν, που για κάθε οινοποιείο αποτελεί το «όπλο» του για την είσοδο στις αγορές του εξωτερικού, φιγουράρει η σκιά ενός λαγού. Όπως μας είπε ο οινοποιός στο αμπελοτόπι του ασύρτικου κόβουν βόλτες αρκετά από αυτά τα συμπαθητικά ζώα που δικαίως κέρδισαν την ετικέτα στο συγκεκριμένο κρασί.

Όσο για το κατσίκι που απεικονίζεται στην ετικέτα του Λημνιού, μην φανταστείτε ότι είναι κάποιο από εκείνα που κυκλοφορούν στην περιοχή. Το κατσίκι όπως μου είπε ο Οδ. Βουρβουκέλης συμβολίζει τον ατίθασο χαρακτήρα της συγκεκριμένης ποικιλίας.

 

Αντιπροσωπευτικότερη όλων φαντάζει – τουλάχιστον σε εμένα – η ετικέτα για το Μαυρούδι. Στην ετικέτα φιγουράρει η σκιά ενός αγριόχοιρου και όπως αναφέρεται ακόμα και σε παλιά συμβόλαια η περιοχή που βρίσκεται το συγκεκριμένο αμπελοτόπι με το πολύτιμο Μαυρούδι, ονομαζόταν κάποτε «Χοιρόδασος»

Η ομορφιά της τοπικής ποικιλίας, Παμίδι,, απεικονίζεται στην ετικέτα του ομώνυμου κρασιού με τη μορφή ενός κύκνου. Στη «γειτονιά» που βρίσκεται το αμπελοτόπι κυριαρχεί η λίμνη Βιστωνίδα, σύμβολο της περιοχής, όπου εκατοντάδες κύκνοι δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο περιβάλλον. Δίκαιη λοιπόν και αυτή η επιλογή.

Το Κτήμα Βουρβουκέλη βρίσκεται στα Άβδηρα του νομού Ξανθης στη Θράκη. Το επισκέψιμο οινοποιείο είναι ανοιχτό καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-15:00.  (Τηλ. επικοινωνίας για οργανωμένες επισκέψεις 2541051580)

 

 

 

Δείτε εδώ και τις τέσσερις ετικέτες

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like