Εξέχουσα θέση έχουν στην ελληνική οινική ιστορία αλλά και στο παρόν του ελληνικού κρασιού, οι οίνοι που παράγονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Την πρωτοκαθεδρία έχουν η Λήμνος και η Σάμος με τους περίφημους και αρκετά παλαιούς αμπελώνες τους.

Στη Λήμνο καλλιεργείται ως επί το πλείστον το Μοσχάτο Αλεξανδρείας στη δυτική πλευρά του νησιού. Εκτιμάται ότι η συνολική έκταση του λημνιακού αμπελώνα φτάνει τα 5.000 στρέμματα εκ των οποίων σχεδόν το 95% είναι φυτεμένο με Μοσχάτο Αλεξανδρείας, ενώ τα υπόλοιπα αμπέλια ανήκουν στην ποικιλία Λημνιό.

Η Σάμος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες οινοποιητικές περιοχές της χώρας. Τα πρωτεία στην καλλιέργεια έχει το Μοσχάτο άσπρο, οι αμπελώνες του οποίου καλύπτουν σχεδόν το 95% από τα 18.000 στρέμματα αμπελώνα.

Το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού ανάμεσα στο Καρλόβασι και την πόλη της Σάμου και είναι φυτεμένοι σε αναβαθμίδες. Ο Σαμιακός αμπελώνας βρίσκεται τόσο σε πεδινά μέρη όσο και σε υψόμετρο 800 – 900 μέτρων.

Η Ικαρία από την αρχαιότητα είναι γνωστή για την Πράμνειο οίνο της, που συνδέθηκε με τη λατρεία του Διονύσου στο νησί.

Σύμφωνα με τον Όμηρο οι πολεμιστές στην Τροία έπιναν τον κυκεώνα, δηλαδή Πράμνειο οίνο ανακατεμένο με τυρί και κριθαρένιο αλεύρι.

Email: info@greekcellar.gr