Βόρειο Αιγαίο

by greekcellar-admin

Ο αμπελώνας της Ικαρίας

Στον Εύδηλο και τις Ράχες εντοπίζονται τα περισσότερα αμπελοτόπια του νησιού, που κατά την αρχαιότητα έδινε τον Πράμνειο Οίνο.

Τα οινοποιεία του νησιού καλλιεργούν τις ποικιλίες, Φωκιανό, Μπεγλέρι και Κούντουρο (Μανδηλαριά).

Ο αμπελώνας της Λέσβου

Τέσσερις είναι οι περιοχές της Λέσβου που παρουσιάζουν αμπελοοινικό ενδιαφέρον και αυτές είναι η Ερεσός, η Αντίσσα, η Καλλονή και το Πλωμάρι.

Στο νησί παράγεται ο ΠΓΕ Λέσβος, ενώ η ποικιλία που καλλιεργείται κατά κύριο λόγο είναι το Χυδηριώτικο.

Ο αμπελώνας της Λήμνου

Σε τέσσερις περιοχές εντοπίζεται το κύριο μέρος του αμπελώνα της Λήμνου. Αυτές είναι η Ατσική (όπου και το 45% των αμπελώνων), η Μύρινα, ο Μούδρος και η Νέα Κούταλη.

Η αμπελοκαλλιέργεια και κατ’ επέκταση το κρασί υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στο νησί καθώς συνδέονται άρρηκτα με τον Διόνυσο. Οι Μινωίτες κατακτούν το νησί και το δίνουν ως δώρο στον στρατηγό Θόαντα, γιο του Διονύσου, ο οποίος του διδάσκει την τέχνη της καλλιέργειας της αμπέλου.

Στο ακριτικό νησί παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Λήμνος και ΠΓΕ Μοσχάτο Λήμνου.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Μοσχάτο Αλεξανδρείας ή Εγγλέζικο για τους ντόπιους, το Καλαμπάκι (ερυθρό Λήμνου) ή Λημνιό και Cabernet Sauvignon.

Ο αμπελώνας της Σάμου

Από τους πλέον διάσημους σε παγκόσμιο επίπεδο ο αμπελώνας της Σάμου, δίνει τους γνωστούς γλυκείς οίνους από τα αμπέλια που βρίσκονται φυτεμένα στο όρος Άμπελος ή Καρβούνης αλλά και στο όρος Κέρκη.

Τα τέσσερα οινοποιεία του νησιού καλλιεργούν το Μοσχάτο Σάμου (μικρόρωγο), το Ασύρτικο, το Φωκιανό, το Μαύρο Μοσχάτο και τον Αυγουστιάτη.

Ο αμπελώνας της Χίου

Στην περιοχή Αμανή του νησιού συγκεντρώνεται το κυριότερο τμήμα του Χιώτικου αμπελώνα. Εκεί παραγόταν και κατά την αρχαιότητα ο Αριούσιος Οίνος.

Τα δύο οινοποιεία της Χίου παράγουν τον ΠΓΕ Χίος και καλλιεργούν τις εξής ποικιλίες: Χιώτικο Κρασσερο, Αγιαννίτης ή Αγιαννήτικο, Ασύρτικο, Αθήρι, Μπεγλέρι, Μοσχάτο, Σαββατιανό, Ροδίτης, Μανδηλαριά και Φωκιανό.