Προέρχεται από τα πλέον κρύα μέρη της χώρας μας και αυτό το «βγάζει» και στο ποτήρι. Ερυθρή ποικιλία, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ερυθρών ξηρών, που ωριμάζουν σε βαρέλι. Εκτιμώντας τις δυνατότητές του κάποιοι τολμηροί και σοφοί οινοπαραγωγοί προχώρησαν στη δημιουργία κρασιών αποκλειστικά από βλάχικο με λαμπρά αποτελέσματα.
Τα κρασιά από βλάχικο έχουν ρουμπινί χρώμα, έντονα και ξεκάθαρα αρώματα μύτης και στόματος, με παραπομπές σε δροσερά κόκκινα φρούτα του δάσους, γλυκά μπαχαρικά και πράσινα φύλλα. Το αλκοόλ δεν ξεπερνάει συνήθως το 12,5%.
Καλλιεργείται κυρίως στην Ήπειρο σχεδόν στη μεθόριο με την Αλβανία και σε μεγάλο υψόμετρο. Συνήθως στις περιοχές που καλλιεργείται υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες, περιορισμένη ηλιοφάνεια και βρέχει αρκετά συχνά.
Στα χαρμάνια με τη συμμετοχή του βλάχικου συναντάμε το μπεκάρι, που έχει βαθύτερο κόκκινο χρώμα και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη.
(για το κείμενο χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την ιστοσελίδα newwinesofgreece)