Βιοδυναμία

by GreekCellar
252 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Της Κατερίνας Καραμπατέα

Ο αυστριακός φιλόσοφος Rudolf Steiner θεωρείται ο θεμελιωτής της βιοδυναμίας.

Τι είναι όμως η βιοδυναμική καλλιέργεια και τα βιοδυναμικά κρασιά ;

Οι αρχές της βιοδυναμίας μπορούν να εφαρμοστούν ,σύμφωνα με τους παραγωγούς, τόσο στην καλλιέργεια των αμπελώνων, όσο και στη συγκομιδή των σταφυλιών και στην οινοποίηση του κρασιού.

Η αρνητική επίδραση των συμβατικών λιπασμάτων και των προϊόντων φυτοπροστασίας στο έδαφος, η επιρροή των κοσμικών δυνάμεων στην γεωργία και η πεποίθηση οτι με την καθιέρωση και εφαρμογή των βιοδυναμικών αρχών η καλλιεργούμενη γη θα επανακτήσει την ζωντάνια και την γονιμότητά της, συνοψίζουν τις βασικές αρχές της βιοδυναμίας.

Οι αμπελουργοί που βρίσκονται σε βιοδυναμική καλλιέργεια, επιστρατεύουν σκευάσματα που παρασκευάζουν οι ίδιοι και προέρχονται από φυτική ύλη, ζωικά και ανόργανα (κέρατα αγελάδων, κοπριά, αφεψήματα, χαλαζία). Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούν επίσης ενεργοποιημένο νερό, και σε όλα αυτά καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το σεληνιακό ημερολόγιο, καθώς όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες και επεμβάσεις φυτοπροστασίας, αλλά και οι μετέπειτα οινολογικές πρακτικές που εφαρμόζονται στην οινοποίηση γίνονται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, ανάλογα με τους κοσμικές ρυθμούς (σελήνη, ήλιος, πλανήτες).

Πχ, διάσημο είναι το σκεύασμα «των πεντακοσίων κεράτων και κοπριάς». Το συγκεκριμένο σκεύασμα παραλαμβάνεται από την ζύμωση στο έδαφος καλής ποιότητας κοπριάς αγελάδας, η οποία εισάγεται μέσα σε κέρατα και θάβεται στο έδαφος, όπου και παραμένει κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κατόπιν, την άνοιξη ενισχύεται με νερό και χρησιμοποιείται για τον ψεκασμό του εδάφους και των αμπελιών.

Οι «βιοδυναμιστές» επιλέγουν λοιπόν την καθιέρωση των παραπάνω τρόπων, προκειμένου να προστατεύσουν από τις ασθένειες τα αμπελοτεμάχια τους, και δεν χρησιμοποιούν χημικά σκευάσματα. Φυσικά, όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο, στο πλαίσιο εξασφάλισης μιας  μέγιστης απόδοσης.

Διάσημος εκπρόσωπος της βιοδυναμίας το οινοποιείο  Romanée-Conti  στη Βουργουνδία της Γαλλίας, που παράγει μερικά από τα πιο ποιοτικά, σπάνια και ακριβά κρασιά του κόσμου!

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like