Η ιστορία της παραγωγής του, χάνεται αρκετούς αιώνες πίσω, εκεί όπου βρίσκεται και η αρχή της ονομασίας του. “Άγιος Οίνος” ή “Οίνος της Σαντο(ρίνης);”, όποια κι αν είναι η πραγματική ερμηνεία του Vinsanto το γλυκό κρασί με το μπρούτζινο χρώμα είναι ένα από τα πιο δυνατά και γνωστά κρασιά του αιγαιοπελαγίτικου νησιού.
Οι αμπελουργοί τρυγούν τα σταφύλια του Vinsanto (Ασύρτικο, Αηδάνι και Αθήρι) στα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά το λιάσιμό τους για περίπου δεκαπέντε ημέρες γίνεται το πάτημά τους.
Ο μούστος μπαίνει σε δρύινα βαρέλια όπου παραμένει για τουλάχιστον 24 μήνες μέχρι να ωριμάσει και να αποκτήσει το ιδιαίτερο χρώμα του αλλά και τη σπάνια γλυκύτητα και γεύση του.