Το κρασί του… άλλου!

Τι να προτιμά άραγε για να πιει ένας οινοπαραγωγός; Ποια τα γούστα και τα κριτήριά του;
Η στήλη “Το κρασί του… άλλου” βάζει κάθε εβδομάδα σε… πειρασμό και έναν άλλο οινοποιό και του ζητά να προτείνει το κρασί ενός Έλληνα συναδέλφου τους.

Οι προτάσεις…

Οδυσσέας Βουρβουκέλης (Κτήμα Βουρβουκέλη)

Επιλέγω το κρασί «Παλιές Ρίζες 2011» (ΠΟΠ Γουμένισσα) από το Κτήμα Τάτσης, το οποίο προέρχεται 100 από ξινόμαυρο αμπελώνων ηλικίας άνω των 70 ετών, βιολογικής καλλιέργειας και με πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση.
Με γοητεύει το βαθύ ερυθρό του χρώμα και τα αρώματα από φρέσκα κόκκινα φρούτα, όπως φράουλα κεράσι βύσσινο, αρωματικά φυτά, όπως μέντα και βασιλικός, αλλά και άρωμα βανίλιας.
Στο στόμα είναι πλούσιο με υψηλή αλλά όχι επιθετική οξύτητα και ισορροπημένη αλκοόλη. Μακρά επίγευση με νότες κόκκινων φρούτων και βανίλιας από το δρύινο βαρέλι.  Είναι ωραίο το γεγονός ότι επιδέχεται βαθιάς παλαίωσης.

Το κρασί του… “άλλου”:  όπου κρασί είναι το Refosco και ο ‘άλλος’ το Κτήμα Μερκούρη.
Από το Κορακοχώρι Ηλείας, ένα πραγματικά αξιόλογο κρασί και μια από τις πιο αγαπημένες μου επιλογές.  Το Refosco – κλώνος Μερκούρη – Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Λετρίνοι”,  μικρής στρεμματικής απόδοσης, από μόλις 5 στρέμματα που έχουν απομείνει από τον ιστορικό αμπελώνα του Κτήματος που πρωτοφυτεύτηκε από τον Θεόδωρο Μερκούρη το 1870 με μοσχεύματα  της ποικιλίας Refosco, είναι ένα μεστό κρασί με βαθύ πορφυρό χρώμα, με φρουτώδες άρωμα αλλά και νότες ώριμου βύσσινου και βανίλιας, πλούσιο σε γεύση με μαλακό τελείωμα.  Η επίγευση δεν εξαντλείται στο στόμα αλλά στις μνήμες της ιστορίας των 150 χρόνων του Κτήματος.
Δημήτρης Λ. Χατζημιχάλης

Ευαγγελία Παλυβού (Κτήμα Παλυβού)

Όντας ταγμένη στον Αγιώργητικο αμπελώνα …δεν θα μπορούσα να επιλέξω κάτι άλλο εκτός από ένα μονοποικιλιακό Αγιώργήτικο ή ένα Αγιωργήτικο παντρεμένο με μια άλλη ποικιλία! Επιλέγω λοιπόν Αιωργήτικο με Cabernet Sauvignon και όχι μόνο για τα  χαρακτηριστικά του όπως το βαθύ κατακόκκινο χρώμα του ή τα ώριμα  κόκκινα φρούτα του που μπλέκονται με μπαχαρένιες νότες ή για το παχύ και μαλακό του στόμα με τις βελούδινες τανίνες του ούτε για την ωραία του οξύτητα, αλλά για την ψυχή αυτού του κρασιού την μεγάλη αγωνία του αλλά και την λαχτάρα περιμένοντας και προσμένοντας  τις επόμενες χρονιές  να είναι το ίδιο κορυφαίες για να πάρει την τελική του μορφή και να εμφιαλωθεί! Μιλάω λοιπόν για τον Λαβύρινθο του κτήματος Σκούρα!

Email: info@greekcellar.gr