Το κρασί στον Χριστιανισμό

by GreekCellar
597 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Με περισσότερες από 250 αναφορές στην Αγία Γραφή ο οίνος και το αμπέλι φανερώνουν τη σπουδαιότητά τους τόσο στην προ και μετά Χριστό εποχή όσο στη χριστιανική λατρεία.

Άλλωστε ακόμα και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός μετέδωσε το μυστήριο της Θείας Μετάληψης στους μαθητές του κατά το Μυστικό Δείπνο, με τον οίνο και τον άρτο.

Η σχέση όμως της θρησκείας με το αμπέλι και κατ’ επέκταση το κρασί ξεκινά σύμφωνα με τις Γραφές πολύ νωρίτερα. Ο Νώε είναι ο πρώτος αμπελουργός καθώς μετά τα τέλος του κατακλυσμού και την υποχώρηση των υδάτων φυτεύει ένα αμπέλι. Αλλά και ο Θεός στο βιβλίο της Εξόδου υπόσχεται στους Ισραηλίτες να ευλογήσει τρία βασικά είδη, τον άρτο, τον οίνο και το ύδωρ.

Οι Γραφές μας φανερώνουν την ύπαρξη φημισμένων αμπελώνων στη Χεβρώνα της Παλαιστίνης, ενώ ο Δαυίδ αναφέρει σε έναν από τους Ψαλμούς του «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου..», ενώ σε άλλον γράφει: «έδωκας ευφροσύνην εις την καρδίαν μου από σίτου, οίνου και ελαίου αυτών επληθύνθησαν».

Στην Καινή Διαθήκη το πρώτο θαύμα του Ιησού Χριστού, που φανερώνει σε πολλούς τη θεϊκή του φύση αφορά τη μετατροπή του νερού σε κρασί στον γάμο της Κανά.

Ευλογημένος λοιπόν από κάθε άποψη ο οίνος γίνεται με την πάροδο των αιώνων αναπόσπαστο τμήμα της μοναστικής ζωής σε όλο τον κόσμο και κυρίως στον ελλαδικό χώρο.

Η καλλιέργεια της αμπέλου δεν έχει να κάνει μόνο με την παραγωγή νάματος για τις ανάγκες της Θείας Κοινωνίας, αλλά και με τη δημιουργία κρασιού, που λειτουργεί ως συμπλήρωμα στην έλλειψη ζωικών πρωτεϊνών στη καθημερινή διατροφή των μοναχών. Όμως το κρασί αποτελεί και την απαραίτητη συνοδεία των δύο ημερήσιων γευμάτων που προσφέρονται στους επισκέπτες (εκτός από τις ημέρες νηστείας).

Η έλλειψη φαρμάκων για πολλούς αιώνες στη μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους οδήγησε τους μοναχούς να ανακαλύψουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του κρασιού.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like