Το κρασί κάνει καλό. Κόβει το τσιγάρο

by GreekCellar
277 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Το θυμάστε το γαλλικό παράδοξο; Οι Γάλλοι τρώνε κόκκινο κρέας, φουά γκρά, τυριά λιπαρά, δεν ασκούνται και όμως έχουν λιγότερες καρδιακές παθήσεις από άλλους λαούς. Γιατί;  Μα γιατί πίνουν κρασί. Απλό. Μάλιστα νομίζω υπήρξε και μια ειδική έρευνα στην περιοχή του cogniac που έβγαλε ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα. Όποτε η θεωρία έδεσε. Το κρασί (με μέτρο) κάνει καλό.

Στην δεκαετία του 70-80 έπιασε και η θεωρία ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά. Ειδικά στις ΗΠΑ η μόδα αυτή, υποτίθεται ότι εξηγεί (εν μέρει) και την εντυπωσιακή ανάπτυξη των αμπελώνων της Καλιφόρνια αφού υπήρξε μεγάλη ζήτηση…

Ωραία όλα αυτά, αλλά όπως μάθαμε εκ των υστέρων, πίσω από αυτές τις θεωρίες- μόδες- ιδεολογίες, δεν υπάρχει πραγματική επιστημονική βάση.. Υποθέσεις το μάξιμουμ.. Εγώ επιμένω όμως ότι το κρασί κάνει καλό. Ιδού η απόδειξη: Προχθές  ήμουν καθισμένος σε ένα wine bar ονόματι Bottega που βρίσκεται κοντά στο Capital.
Ωραίος χώρος, ωραία μεγάλα ξύλινα τραπέζια, συμπαθής κατάλογος, είχαν μαζευτεί νέοι άνθρωποι που μόλις είχαν τελειώσει κι αυτοί την δουλειά τους (το “κι αυτοί” πάει στην δουλειά όχι στο νέοι ε!) και έπιναν ένα ποτό να χαλαρώσουν.. εγώ είχα παραγγείλει ένα ροζέ από Αγιωργίτικο του Τσέλεπου και περίμενα να περάσει η ώρα για να πάω να βρω την υπόλοιπη οικογένεια.
Γιόρταζε ο Γιάννης και θα βγάζαμε έξω και τον παππού με την γιαγιά. Δυστυχώς στο μαγαζί επιτρέπεται το τσιγάρο κι έτσι υπέκυψα κι εγώ. ( Το είχα κόψει για 10 χρόνια ώσπου μια αναποδιά με έκανε να το ξαναρχίσω..) Άναψα τσιγάρο και άρχισα να διαβάζω από το I pad. Το ένα έφερε και δεύτερο και μετά συνειδητοποίησα ότι μετά βίας αναγνώριζα τα αρώματα και την γεύση του κρασιού, αφού στο στόμα μου κυριαρχούσε η γεύση και η πικρίλα  του καπνού. Αίσχος είπα μέσα μου.
Καλά να ρισκάρουμε καρκίνο (γιατί όσοι καπνίζουμε αυτό κάνουμε)!  Αλλά να μη γευόμαστε το κρασί. Ε πάει πολύ…. Έτσι από σήμερα είμαι με το καπνιστό φουγάρο μου, που γέμισα με υγρό το πρωί, και πίνω κρασί… αλλά το
ευχαριστιέμαι. Επιτέλους.
Είδες το κρασί; Κόβει και  το τσιγάρο..

Μανόλης Καψής

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like