Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Κάθε φορά που πίνω κρασί, θυμάμαι μια από τις κλασικές ατάκες του δασκάλου Δήμ. Χατζηνικολάου (καμμία σχέση με τον άλλο ε!): Το κρασί το πίνουμε για να το ταιριάξουμε με το φαγητό. Όχι ξεροσφύρι. (Για να κάνουμε και παρέα
βρε αδελφέ. Να πούμε και δύο κουβέντες..)
Μάλιστα τώρα τελευταία είδα την εκπομπή του Οίνου του Αγαπητού στη Νεμέα. Ο Δημ. Χατζηνικολάου είναι στο οινοποιείο του Σκούρα. Σπουδαίος…. Και όσο λίγο τον έχω γνωρίσει, σε κάτι εκδηλώσεις, ξώφαλτσα.. και ωραίος τύπος.
Πίνουν κρασί και έχουν μπροστά τους και φαγητά που έχει ετοιμάσει ο σεφ του οινοποιείου. Και λέει ο Σκούρας: “Αυτό που μου αρέσει είναι να μυρίζω το φαγητό, να παίρνω την γεύση, και μετά να πίνω το κρασί”. Μου έμεινε η φράση.. Είχε βγάλει έναν Μέγα Οίνο παλαιάς χρονιάς, αν θυμάμαι καλά και το φαγητό ήταν ένα μοσχαράκι με σάλτσα.. ή ήταν αρνάκι; Μάλλον αρνάκι…
Ξαναγυρίζω στο ταίριασμα.. πίνουμε λοιπόν κρασί για να το ταιριάξουμε με φαγητό…

Και ένας από τους ωραιότερους συνδυασμούς, τώρα που έρχεται το Πάσχα, είναι άσπρο κρασί, Σαββατιανό παρακαλώ, περασμένο από βαρέλι ακακίας ( ναι,ακακίας, είναι μοντερνιά..) με μαγειρίτσα. Το έχετε δοκιμάσει; Απίθανο… πιστέψτε με.

Το πήγα πριν από μερικά χρόνια στο σπίτι του Αλέξη στη Τζιά, που μας είχε καλέσει, και έμειναν όλοι με το στόμα ανοιχτό. Κάτι τα κρεμμύδια της μαγειρίτσας με το λάδι των εντοσθίων, σε συνδυασμό με αυτήν την περίεργη οξύτητα της ακακίας, που ισορροπεί και τη γεύση των χόρτων, απογειώνει το δείπνο..

Τύφλα να έχει η Μαλαγουζιά.. (Και άμα έχεις κουραστεί στην εκκλησία περιμένοντας να φύγουν οι πιστοί, για να αδειάσει ο δρόμος και φθάνεις πεινασμένος σπίτι, ακόμα καλύτερα ..) Εγώ για το Μεγάλο Σάββατο παίρνω ένα magnum Σαββατιανο περασμένο από βαρέλι ακακίας από τον Βασ. Παναγιωτου και είμαι έτοιμος. Ξέρω ότι όλοι θα το απολαύσουν…

Μανόλης Καψής

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like