Θεσσαλία

by prootos

Ο αμπελώνας της Λάρισας

Το μεγαλύτερο αμπελουργικό και οινικό ενδιαφέρον στον λαρισαϊκό αμπελώνα εντοπίζεται στον αμπελώνα της Ραψάνης, όπου υπάρχει και το ομώνυμο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου.

Στη Ραψάνη εκτιμάται πως η αμπελουργία και η οινοπαραγωγή ξεκίνησαν ενταντικά τον 19ο αιώνα όταν η σηροτροφία και η υφαντουργία συρρικνώθηκαν σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 1932 το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει επίσημα ως οίνο ονομασίας προέλευσης το κρασί της Ραψάνης, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής προερχόταν από το αμπέλι και τους παραγόμενους οίνους.

Αμπελοοινική δραστηριότητα υπάρχει επίσης στις περιοχές Αμπελώνας, Γιάννουλη, Γόννοι, Ελασσόνα, Ενιππέας, Κάτω Όλυμπος, Κραννώνας, Μελιβοία, Νίκαια, Σαραντάπορο και Τύρναβος.

Το 45,3% του νομού είναι πεδινό, το 24,4% ημιορεινό και το 30,3% ορεινό. Ο Νομός Λάρισας έχει ηπειρωτικό κλίμα, με δριμύ ψύχος τον χειμώνα και μεγάλη ζέστη το καλοκαιρι. Στα παραλια ομως μετριαζεται και γίνεται μεσογειακό.

Η περιοχή δίνει τον ΠΟΠ Ραψάνη και τους ΠΓΕ Κρανιά και ΠΓΕ Ελασσόνα

Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες που εντοπίσαμε στα οινοποιεία της περιοχής είναι: Μοσχάτο Αμβούργου (ή από το 2013 Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου), Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Ξινόμαυρο, Κρασάτο, Σταυρωτό, Λημνιώνα, Ροδίτης, Ασύρτικο, Syrah, Cabernet Franc, Grenache, Ροδίτης, Sangiovese, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Μπαντίκι, Αγιωργίτικο.

(Με πληροφορίες από: winesurveyor, aerologio)

Ο αμπελώνας της Μαγνησίας

Τρεις περιοχές εντοπίζονται στον νομό Μαγνησίας με αξιοσημείωτη αμπελουργία και οινοποίηση.  Πρόκειται για τη Νέα Αγχίαλο, τον Αλμυρό και την Αργαλαστή.

Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες με βάση τα όσα αναφέρουν οι ιστοσελίδες των οινοποιείων της περιοχής είναι το Ξινόμαυρο, το Λημνιό, ο Ροδίτης, το Ασύρτικο, το Syrah, το Cabernet Sauvignon, το Μοσχάτο Αμβούργου και το Ρετινό (το συναντήσαμε μόνο σε ένα οινοποιείο).

Το κλίμα είναι εύκρατο εξαιτίας της ευεργετικής επίδρασης της θάλασσας και έτσι η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι κοντά στους 17 βαθμούς Κελσίου. Τον Ιανουάριο ο μέσος όρος πλησιάζει τους 8 βαθμούς και τον Ιούλιο τους 27.

Οι βροχές δεν είναι ιδιαίτερα πολλές (500 – 600 χιλιοστά), με εξαίρεση το ανατολική Πήλιο.

Ο αμπελώνας των Τρικάλων

Κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο αμπελώνας των Μετεώρων καθώς γύρω από αυτά εντοπίζεται το μεγαλύτερο οινικό ενδιαφέρον.

Για την αμπελοοινική ιστορία της περιοχής έχει «μιλήσει» η ίδια η αρχαιολογική σκαπάνη καθώς στο προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας ( 137. εκατ. ετών) στους πρόποδες των Μετεώρων, έχουν εντοπιστεί τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην Ελλάδα και ανακαλύφθηκαν κουκούτσια σταφυλιών από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή.

Η καλλιέργεια της αμπέλου και η οινοποίηση γνωρίζουν ακμή κατά τη Βυζαντινή Περίοδο, ενώ οι μοναχοί μεταλαμπαδεύουν και στους κατοίκους που διαβιούν κοντά στις Μονές και τα μετόχια την τέχνη τους.

Τα περισσότερα οινοποιεία της περιοχής διαθέτουν δικούς τους αμπελώνες αλλά προχωρούν και σε συνεργασίες με επιλεγμένους αμπελουργούς.

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Συνήθως οι αμπελώνες βρίσκονται σε ημιορεινούς λόφους με κλίση έως 30%, πολύ καλή αποστράγγιση και σε υψόμετρο που δεν ξεπερνά τα 350 μέτρα.

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με βαρείς χειμώνες και θερμά, ξηρά καλοκαίρια. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας καθώς οι βόρειοι άνεμοι δροσίζουν τα αμπέλια.

Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, η Λημνιώνα, το Syrah, το Vermentino, το Μοσχάτο Αμβούργου, το Sauvignon Blanc, το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Ξινόμαυρο και το Βλάχικο.

Ο αμπελώνας της Καρδίτσας

Το επίκεντρο της οινοπαραγωγής στον νομό Καρδίτσας εντοπίζεται στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, ενώ αξιοσημείωτες εκτάσεις υπάρχουν στην Ιθώμη, τον Ιταμο, την Καρδίτσα, τη Μενελαΐδα, τη Μητρόπολη, το Μουζάκι, τη Δαφνοσπηλιά και το Καλλιφώνιο.

Οι ποικιλίες που μπορεί κανείς να βρει στον καρδιτσιώτικο αμπελώνα είναι το Μαύρο Μεσενικόλα , το Μαύρο Μοσχάτο, ο κόκκινος Ροδίτης, το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, η Λημνιώνα, το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Merlot, το Syrah, το Cabernet Sauvignon, το Carignan, το Μοσχάτο Αμβούργου και το Cabernet Sauvignon.

Ο νομός Καρδίτσας έχει καθαρά ηπειρωτικό κλίμα με ετήσιο θερμομετρικό εύρος που ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου. Ο Γενάρης θεωρείται ο ψυχρότερος μήνας όπου η μέση θερμοκρασία φτάνει τους 6 βαθμούς Κελσίου.

Δριμείς χειμώνες με τον παγετό να απειλεί τις καλλιέργειες αρκετά συχνά, ενώ πολλές φορές η ελάχιστη θερμοκρασία φτάνει και κάτω από τους -10 βαθμούς. Η επίδραση της θάλασσας δεν μπορεί να φτάσει στην περιοχή κι έτσι υπάρχουν πολύ θερμά καλοκαίρια στα πεδινά με θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά χαρακτηρίζεται από υγρούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια.

(Με πληροφορίες από winesurveyor, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ)