Θάνος Καραθάνος

Ο Θάνος Καραθάνος γεννήθηκε στη Καρδίτσα, σε αμπελουργική οικογένεια. Σπούδασε Χημεία και Οινολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Bar Management στο Alpine Center. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη Διοίκηση Ποιότητας και είναι υπ. Διδάκτορας του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών με θέμα την παλαίωση αποσταγμάτων.

Εργάστηκε στο εργαστήριο συσκευασίας τροφίμων του Παν/μίου Rutgers του New Jersey στις ΗΠΑ, στο Ινστιτούτο Οίνου στην Αθήνα, για σειρά ετών ως στέλεχος της μεγαλύτερης ελληνικής οινοποιίας-αποσταγματοποιίας (Ε. Τσάνταλης ΑΕ) και ως σύμβουλος οίνου και γαστρονομίας. Ασχολήθηκε τόσο με την παραγωγή, τον ποιοτικό και οργανοληπτικό έλεγχο, όσο και με το μάρκετινγκ, την εκπαίδευση και την επικοινωνία του κρασιού και των αποσταγμάτων.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης και υπεύθυνος των εργαστηρίων «Τεχνολογίας & Ποιοτικού Ελέγχου Οίνου-Αποσταγμάτων» και «Οργανοληπτικού Ελέγχου Τροφίμων-Ποτών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας».

Είναι γευσιγνώστης, επίσημος κριτής διαγωνισμών οίνων και αποσταγμάτων, Barmen και Sommelier, εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς φορείς, ως πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων και γράφει κείμενα για κρασί και αποστάγματα, ανάμεσά τους και η «Ιστορία του ελληνικού κρασιού» για λογαριασμό της ΕΔΟΑΟ.
Τα τελευταία χρόνια επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, καλλιεργεί βιολογικούς αμπελώνες και είναι ο δημιουργός των κρασιών μικρής παραγωγής «Χίλια Κλήματα» και του σπάνιου παλαιωμένου αποστάγματος «PÚRO» Το 2015 δημιούργησε το craft micro distillery  “ PÚRO KARATHANOS – Artisan Spirits”.
Για το επιστημονικό και επαγγελματικό του έργο έχουν γίνει πολλά άρθρα και εκπομπές, ανάμεσά τους ένα μεγάλο αφιέρωμα στο γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL, όπου το έργο του προβάλλεται σαν παράδειγμα, για την ανάδειξη και τη διεθνή προβολή συνολικά της ελληνικής παραγωγής.

Email: info@greekcellar.gr