Στερεά Ελλάδα

by prootos

Ο αμπελώνας της Φθιώτιδας

Με πανάρχαια αμπελοοινική ιστορία, που απεικονίζεται ακόμα και σε αρχαία νομίσματα, η Φθιώτιδα αποτελεί ακόμη και στις μέρες μας ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του ελληνικού αμπελώνα.

Οι περιοχές Αταλάντης, Μώλου, Δομοκού, Δαφνουσίων, Ελάτειας, Θεσσαλιώτιδας, Λιανοκλαδίου, Οπουντίων και Τιθορέας φιλοξενούν σχεδόν το σύνολο του Φθιωτικού αμπελώνα.

Ο νομός δίνει τους οίνους ΠΓΕ Αταλάντης, ΠΓΕ Οπούντια Λοκρίδας, ΠΓΕ Πλαγιές Κνημίδας, ΠΓΕ Μαρτίνο, ΠΓΕ Παρνασσός, ΠΓΕ Φθιώτιδα.

Τα οινοποιεία αναφέρουν ως καλλιεργούμενες ποικιλίες τις εξής: Μαλαγουζιά, Chardonnay, Syrah, Ασύρτικο, Λημνιώναμ Grenache Rouge, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Ρομπόλα, Ροδίτης, Trebbiano ή Trebbiano Greco, Ξινόμαυρο, Semillon, Αθήρι, Verdicchio, Malvasia, Grecanico, Grechetto, Aglianico, Sciopettino, Refosco και Αγιωργίτικο.

Το κλίμα είναι ήπιο στα πεδινά και τα παράλια, ενώ όσο το υψόμετρο ανεβαίνει γίνεται δριμύ.

Ο αμπελώνας της Εύβοιας

Από τη Ριτσώνα ως την Κάρυστο και τα Γιάλτρα, αλλά και ενδιάμεσα στο Ληλάντιο Πεδίο, το Μαρμάρι, την Ιστιαία και την Αιδηψό συναντά κανείς τα ευβοϊκά αμπέλια.

Στα περίπου είκοσι οινοποιεία του νομού παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Εύβοια, ΠΓΕ Ριτσώνα Αυλίδας, ΠΓΕ Ληλάντιο Πεδίο και ΠΓΕ Κάρυστος, ενώ καλλιεργούνται οι εξής ποικιλίες;

Μαυροκουντούρα, Merlot, Βραδιανό, Syrah, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αηδάνι, Μονεμβάσια, Καρτσιώτης, Ασπρούδες, Λημνιώνα, Ροδίτης, Cabernet Sauvignon, Grenache Blanc, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Αθήρι, Σαββατιανό, Trebbiano, Chardonnay, Viognier, Gewurtztraminer, Grenache Rouge, Μοσχάτο, λευκή Κουντούρα.

Ο αμπελώνας της Βοιωτίας

Ο βοιωτικός αμπελώνας έχει σημαντική προσφορά στην ελληνική οινοποιία εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Δίνει τον ΠΓΕ Θήβα και οι καλλιεργούμενες σε αυτόν ποικιλίες είναι οι: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc, Trebbiano, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Σαββατιανό, Ροδίτης, Μούχταρο, Chardonnay, Κουντούρα, Grenache Rouge, Μοσχάτο και Αγιωργίτικο.

Ο αμπελώνας της Φωκίδας

Στην περιοχή του Παρνασσού και μόνο εντοπίζεται ένα αξιόλογο με σημαντική παρουσία οινοποιείο.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι εξής: Sauvignon Blanc, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Ασύρτικο, Ροδίτης, Μαλαγουζιά και Μαυρούδι.

 

Οινοποιεία