Πηγή: νώντας στυλιανίδης/foodmood.gr

Σπονδή στο σπάνιο και το ροζέ στα Βοροινά των Χριστουγέννων

by GreekCellar
227 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Του συνεργάτη μας στην όμορφη Θεσσαλονίκη, Θανάση Τσίγγανα

«Οινόμελι» στην μαγεία των γιορτινών ημερών στάλαξαν τα Βοροινά των Χριστουγέννων 2018 στέλνοντας από τον βορρά μηνύματα  αλληλεγγύης και αισιοδοξίας για τις καλύτερες ημέρες του ελληνικού κρασιού.

Εκατοντάδες οινόφιλοι κάθε ηλικίας συναντήθηκαν και φέτος στο μεγάλο σαλόνι του «Ηλέκτρα Παλλάς» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης να δοκιμάσουν παλιές κι ακυκλοφόρητες ετικέτες, μονοποικιλιακά κόκκινα, φρουτώδη λευκά, εκρηκτικά ροζέ από τα αμπελοτόπια του Βορειοελλαδίτικου αμπελώνα επιβεβαιώνοντας ότι η οινική διοργάνωση των «Βοροινών» είναι σαν τα παλαιωμένα κρασιά της : Κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη.

«Με τα Βοροινά των Χριστουγέννων κλείνει ο ετήσιος κύκλος της διοργάνωσης των Οίνων της Βόρειας Ελλάδας που κάθε χρόνο ξεκινάει από την Αθήνα(συνήθως Ιανουάριο) και προβάλλει τα λευκά κρασιά.Εξελίσσεται σε γιορτή(του τρύγου) τον Σεπτέμβριο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ολοκληρώνεται πριν από τα Χριστούγεννα (φέτος εντάχθηκε και στο πρόγραμμα των γιορτινών εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης) , «όπου όλοι φοράμε τα καλά μας ,τα γιορτινά μας και παρουσιάζουμε τα ιδιαίτερά μας κρασιά.Πειραματικά,παλιές σοδειές, ακυκλοφόρητα κρασιά με στόχο να αναδείξουμε τον αμπελώνα της Β.Ελλάδας και φροντίζοντας όλα τα έσοδα της εκδήλωσης να πιάσουν τόπο εκεί που υπάρχει ανάγκη, φέτος στον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «ΤΟ ΑΝΘΟΣ», με έδρα τη Δουραχάνη Ιωαννίνων» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης κ Στέλλιος Μπουτάρης.

Τα Βοροινά των Χριστουγέννων είναι μια λαμπερή γιορτή. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα το 2018 ήταν ότι κάθε οινοποιείο έφερε στο τραπέζι των γεύσεων ιδιαίτερα κρασιά (ακυκλοφόρητα και παλιά) που έμειναν στο βαρέλι ή στο μπουκάλι για τέτοιες γιορτινές(ιδιαίτερες) εκδηλώσεις. Αυτές οι διαφορετικές γεύσεις και ο φιλανθρωπικός στόχος της εκδήλωσης εγγυώνται τον ξεχωριστό χαρακτήρα της.

 Στα Χριστουγεννιάτικα Βοροινά 2018 συμμετείχαν 20 οινοποιεία της Θεσσαλίας,Ηπείρου και Μακεδονίας. Οι διοργανωτές χώρισαν τα οινοποιεία ανά διαδρομές στον χάρτη του κρασιού. Από την Διαδρομή του Κρασιού των θεών του Ολύμπου συμμετείχαν: το Κτήμα Κατσαρού , Kitrvs Winery. Από την Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου: Κατώγι Αβέρωφ, Κτήμα Γκλίναβος, Zoinos Wines. Από την Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών: Κτήμα Βογιατζή, Κτήμα Στεργίου, Κτήμα Αλφα. Από την Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας: Έλινος – Οικογένεια Ταραλά, Μπουτάρη (οίνοι Νάουσας και Γουμένισσας),Κυρ-Γιάννη, Βαένι Νάουσα. Από την Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας: Κτήμα Χατζηβαρύτη. Από την Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης: Οινοποιείο Κεχρής, Κτήμα Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου – Μπαμπατζίμ,Κτήμα Γεροβασιλείου. Από την Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής, Tsantali (οίνοι Ραψάνης και Αγίου Όρους), Κτήμα Πόρτο Καρράς, Μυλοπόταμος – Οίνοι Αγίου Όρους, Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη. Από την Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου: Κτήμα Βιβλία Χώρα, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Κτήμα Παυλίδη.

Στα 20 και πλέον τραπέζια των Οίνων της Βόρειας Ελλάδας οι οινοχόοι πρόσφεραν  στην πρώτη σειρά τις λευκές ετικέτες της πρώτης εμφάνισης. Στο πλάι τους οι ροζέ ετικέτες, οι πρωτοεμφανιζόμενες της αγοράς. Δίπλα οι λευκές και οι ερυθρές πειραματικές ετικέτες που δεν κυκλοφορούν ακόμη αλλά και οι παλαιωμένες ερυθρές  που ξεκινούν από βάθος χρόνου, αρχίζοντας από το 1994. Τα περισσότερα οινοποιεία παρουσίασαν και ετικέτες που προορίζονται αποκλειστικά για εξαγωγές, ετικέτες ιδιαίτερα ακριβές και εμφιαλώσεις σε διαφορετικά μεγέθη φιαλών για να ευφραίνονται και τα …μάτια.

Υπήρχαν επίσης πολλές κάθετες γευστικές δοκιμές, έως και οκτώ διαφορετικών σοδειών. Φυσικά κρασιά, παλαιωμένα αμπελο-οινικά αποστάγματα έως και έξι ετών. Ετικέτες μυστικό-έκπληξη και …οινικές προτάσεις ειδικά για τις γιορτές με αφρώδεις και γλυκείς οίνους.

Στις αμέτρητες συζητήσεις πίσω από τα εκατοντάδες ποτήρια που ξαναγέμισαν και τροφοδότησαν τους ανθρώπινους αισθητήρες συνοδεία εκλεκτών τυριών και άλλων οινο-εδεσμάτων κυριάρχησαν βεβαίως οι τάσεις των γεύσεων που φέτος εξακολουθούν να βρίσκονται όπως ανέφερε και ο κ Άγγελος Ιατρίδης από το Κτήμα ‘’Αλφα» υπό την επήρεια του ροζέ.

«Η Ελλάδα πίνει ροζέ…» . «Αναδεικνύει το ροζέ. Τα ροζέ ανεβαίνουν». ..Τα ροζέ βελτιώνονται. Είναι μια τάση που κυριαρχεί τα τελευταία 2-3 χρόνια λένε οι βορειοελλαδίτες οινοποιοί. Η τάση αυτή συνοδεύεται κι από την στροφή στα χαμηλόβαθμα κρασιά που αφήνουν τους 15 βαθμούς και… χαμηλώνουν στους 13,5  χωρίς…πολύ βαρέλι.

Από πού προκύπτει το τόσο ροζέ? ρώτησα έναν από τους γνωστούς οινοποιούς της Μακεδονίας που συμμετείχε στα Χριστουγεννιάτικα Βοροινα.«–Μα είναι ένα καθαρό κόλπο μάρκετινγκ» απάντησε. Μια τάση που ξεκίνησε από την επιτυχία ενός Γάλλου παραγωγού .Έβγαλε ένα κρασί που… σάρωσε και παρέσυρε όλη την αγορά.

Έτσι κι αλλιώς όμως ,στην Ελλάδα το ροζέ που καλύπτει λόγω και του καλοκαιριού το 15% της αγοράς ήταν πάντα της μόδας.Κι εμάς ,ως χώρα,μάλλον μας βόλεψε αυτή τάση…

Ευχαριστούμε τον Νώντα Στυλιανίδη / Foodmood.gr για την παραχώρηση της φωτογραφίας

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like