Δημοφιλές αλλά και παρεξηγημένο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το Σαββατιανό, μια λευκή ποικιλία, που καλλιεργείται κυρίως στην Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και σε μικρότερη βαθμό στη Δυτική Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία.
Δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε ασβεστώδη, ξηρά και μέσης γονιμότητας εδάφη. Η βλάστησή του ξεκινά στα τέλη του Μάρτη και η ωρίμανσή του γίνεται περί τα μέσα του Σεπτέμβρη.
Οι οίνοι από ή με τη συμμετοχή του Σαββατιανού έχουν διακριτικά αρώματα κυρίως από κίτρινα φρούτα, ενώ διακρίνονται για το στρογγυλό τους σώμα.
Τα πιο γνωστά από Σαββατιανό είναι το ΠΟΠ Αγχίαλος (χαρμάνι με Ροδίτη) και οι τοπικοί Παλληνιώτικος, Γερανίων, Καρυστινός, Παιανίτικος και Ριτσώνας. Η ποικιλία είναι η βασικότερη για την παραγωγή Ρετσίνας.
(για τη συγγραφή του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία και από την ιστοσελίδα newswinesofgreece)