Savennieres

by GreekCellar
55 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Κάθε φορά που θέλω να γιορτάσω κάτι, μια επιτυχία, ένα καλό νέο… (σπάνια εσχάτως αλλά λέμε τώρα), σκέφτομαι αυτόματα ένα ωραίο κρασί που θα ανοίξω.  Άμα είμαι κουρασμένος ονειρεύομαι ότι πάω στο Paleo του Καϊμενάκη και απλά του ζητάω ν ανοίξει ένα ωραίο κρασί. Έχετε πάει; Αν όχι σπεύσατε. Το ωραιότερο wine bar της Αθήνας.( Αλλά μόνο το βράδυ.) Και με ωραία κουζίνα.

Και το απίστευτο service του Καϊμενάκη, που μπορείς να αφεθείς στα χέρια του. Θα σου πει τόσο ωραίες ιστορίες για το κρασί που θα ανοίξει, θα στο περιγράψει τόσο ωραία, που σου τρέχουν τα σάλια πριν ακόμα βάλεις μια γουλιά στο στόμα σου…

Αν πάλι είμαι στα κέφια μου σκέφτομαι διάφορα κρασιά. Ένα που έρχεται ξανά και ξανά είναι το savennieres. Κρασί από την Loire, από chenin blanc, σταφύλι που δεν έχει τολμήσει νομίζω κανένας να φυτέψει στην Ελλάδα. Ένα κρασί με μια ορυκτότητα, μια φρεσκάδα και μια οξύτητα που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Μια φορά που το ήπια μου φάνηκε ότι ένιωθα και πιπέρι στο στόμα. Αλλά αυτό που μου κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι το πόσο πολύ παλιώνει. Μπορείς να το κρατήσεις στην κάβα σου ακόμα και 20 χρόνια, ίσως και παραπάνω. Και νομίζω ότι είναι από τις aoc που έχουν τις πιο χαμηλές αποδόσεις στον κόσμο. Κάτι του τύπου 300 κιλά το στρέμμα…. και αν. Μια φορά το έχω πιεί και ακόμα το ονειρεύομαι. Μου είχε χαρίσει ο Καϊμενάκης  ένα μπουκάλι. Θα μου μείνει αξέχαστο

ΥΓ. Είδα ότι ένα κλασικό savennieres είναι το Chateau d Epire. (Τυχαίο; Δεν ξέρω…) Και περιέργως οι τιμές δεν είναι καθόλου παλαβές.. Αλλά μην ονειρεύεστε. Δεν το φέρνει κανείς στην Ελλάδα. Είναι άλλωστε τόσο μικρή η ποσότητα που παράγεται.. στην Loire. Διάβασα ότι δεν ξεπερνά η aoc τα 150 εκτάρια. Άρα 1500 στρέμματα ή κάνω λάθος τον υπολογισμό;

Μανόλης Καψής

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like