Σάκης & Διονυσία Μπριντζίκη: Το κρασί είναι το κονσέρτο της ζωής μας

by GreekCellar
426 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Συναντήσαμε τον Διονύση και τη Διονυσία Μπριντζίκη στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο αν και μακριά από το πράσινο οινοποιείο τους και τον χώρο της Ολυμπίας, όπου εξελίσσουν τα όνειρα και τη φιλοσοφία τους γύρω από κρασί, μας έδωσαν την εντύπωση ότι βρίσκονται ακόμα και νοερά εκεί, δίπλα στα αμπέλια αλλά και τα βαρέλια τους, που τα τελευταία 25 χρόνια δίνουν σημαντικά κρασιά.

Ενεργειακά αυτόνομο, με προϊόντα που έχουν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα το Κτήμα Μπριντζίκη διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα γεωθερμίας αλλά και φωτοβολταϊκών που επιτρέπουν να υπερκαλύπτει τις ανάγκες του σε ενέργεια.

«Από την πρώτη στιγμή το κτήμα Μπριντζίκη ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό… απλό μεν στη σύλληψη, αλλά να συνδεθεί με τον τόπο, δηλαδή το Κτήμα Μπριντζίκη να είναι μέρος της Αρχαίας Ολυμπίας, να περιέχεται στο ολυμπιακό τοπίο, να παράγει και να διασώσει τις μοναδικές γηγενείς ποικιλίες της περιοχής και μέσα από αυτές να βγάλουμε το καλύτερο που μπορούμε για  το κρασί.

Από την αρχή υπήρχε η σκέψη να είμαστε ενεργειακά αυτόνομοι, δηλαδή να δώσουμε βάση στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του ευάλωτου περιβάλλοντος. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας  και εξελίσσουμε συνέχεια τους τρόπους που την εφαρμόζουμε.

Στο Κτήμα Μπριντζίκη, θέλουμε να συνδέσουμε τη γη και την ιστορία με τους ανθρώπους που ζουν ή επισκέπτονται τούτο τον πανάρχαιο τόπο, για αυτό έχουμε δημιουργήσει χώρους, έχουμε φτιάξει ένα θέατρο, έχουμε φτιάξει μια αίθουσα bistrot και μέσα από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούμε εδώ, θα συνδέσουμε τους ανθρώπους  με την Ιστορία του Ολυμπιακού οίνου και τις Χιλιόχρονες παραδόσεις και μυθους», μας λέει ο Δ. Μπριντζίκης, ενώ η σύζυγός του Διονυσία έρχεται να προσθέσει:

«Ουσιαστικά στοχεύουμε στο να δείξουμε αυτές τις μοναδικές ποικιλίες που καλλιεργούμε στον φυσικό χώρο που τις γέννησε. Θέλουμε να δει ο επισκέπτης με τα μάτια του τον αμπελώνα του Τινακτορώγου και του Αυγουστιάτη. Θέλουμε να νοιώσει το δέος της φύσης που τόσα χρόνια μας οδηγεί στους δρόμους του κρασιού κι ακόμα θέλουμε να ακούσει την ιστορία του… γιατί δεν είναι μόνο το κρασί που παράγουμε, είναι ο πολιτισμός και η φιλοσοφία του που έχουμε ανάγκη να διασώσουμε.

Εμείς είμαστε δύο μουσικοί, δεν μπορούμε να παραλείψουμε αυτό…

Είμαστε μουσικοί, εγώ έχω σπουδάσει κλασσικό πιάνο και θεωρητικά κι ο Σάκης έχει δίπλωμα κλασσικής κιθάρας. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μας που δεν μπορούμε να το βάλουμε στην άκρη. Είναι παράλληλες σπουδές πολλών χρόνων ο οίνος και η μουσική. Με το κρασί ασχολούμαστε περίπου 25 χρόνια και με τη μουσική κάτι παραπάνω. Έχουν κοινά σημεία αυτές οι δραστηριότητες, θέλουν κι οι δύο ταλέντο και δύναμη ψυχής, μαζί με πάθος κι αγάπη. Το κρασί είναι όπως ένα κονσέρτο, που όταν βγεις και δεν έχεις νιώσει τη συγκίνηση της δουλειάς σου να συνεπαίρνει εσένα τον ίδιο,  ο θεατής το διαισθάνεται αμέσως, νομίζω ότι έτσι γίνεται και με το κρασί».

Έχοντας ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο τους, την Ηλεία, μας εξηγούν ότι η απόφασή τους να μείνουν και να στήσουν εκεί τη ζωή τους και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες είναι απολύτως συνειδητοί. Όπως μας λένε, πιστεύουν στον τόπο τους και τη δύναμή του και αντλούν δύναμη μέσα από τα καλά που προσφέρει.

«Το κρασί  το ερωτεύεσαι», μας λέει ο Διονύσης Μπριντζίκης και εξηγεί:  «Από τη στιγμή που θα πάρεις την πρώτη δεξαμενή ή θα αγοράσεις το πρώτο μηχάνημα, μετά έχεις κολλήσει. Είναι σαν μια μικρή φλόγα, που όμως δυναμώνει μέσα σου.  Εμείς αγοράσαμε τρία μικρά δεξαμενάκια που κάναμε τα πρώτα μας πειράματα. Μετά όλη αυτή η διαδικασία πέρασε σαν μια ίωση στο σώμα μας».

KtimaBrintziki1Στην ερώτησή μας για το τι πρέπει να γίνει με το ελληνικό κρασί για να κατακτήσει τις ξένες αγορές, ο κ. Μπριντζίκης μας λέει: «Το ελληνικό κρασί πρέπει να έχει έναν δρόμο που θα δίνει μια ιδιαίτερη υπεραξία στο προϊόν. Φαίνεται και από τη μοναδικότητα των προϊόντων που έχουμε. Το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά κρασιά βραβεύονται συνέχεια και σε μεγάλη συχνότητα. Η Ελλάδα μπορεί να δώσει μια τελείως διαφορετική νότα, μπορεί να προσεγγίσει ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά θα αγαπήσουν τα προϊόντα. Η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει τάση, να δημιουργήσει οπαδούς. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει προϊόντα τα οποία θα είναι μεγίστης αξίας. Έχει τη διαφορετικότητα, έχει τις ποικιλίες, έχει το κλίμα, έχει τα ιδιαίτερα στοιχεία, έχει τη γαστρονομία, άρα λοιπόν αν προσεγγίσουμε αυτή τη μερίδα του κόσμου, που ενδιαφέρεται για όλα αυτά, θα δούμε ότι το ελληνικό κρασί δεν θα έχει την ανάγκη να αποδείξει τίποτα».

Και οι δύο μας εξηγούν ότι δεν υπάρχει τέλος στην υπόθεση «Κρασί» κάτι που μας προϊδεάζει για ακόμα καλύτερα κρασιά από το Κτήμα Μπριντζίκη, ωστόσο τον Μάιο ξεκινά εάν υπέροχο ταξίδι ενός μεγάλου κρασιού για το οποίο η Διονυσία Μπριντζίκη:

«Στην Αμερική κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Μέσα στον Μάιο διοργανώσαμε μια εκδήλωση για ένα μοναδικό προϊόν, που παράγει το Κτήμα Μπριντζίκη,  το «Δια Πυρός», είναι ένα κρασί που είναι στα βαρέλια της κάβας μας από το 2007, ένας εντελώς μοναδικός καπνιστός Αυγουστιάτης. Έρχεται δυστυχώς από πολύ άσχημες συνθήκες και μεταφέρει μέσα του μνήμες από τις πυρκαγιές  που αντιμετώπισε τότε η Αρχαία Ολυμπία.

Επιλέξαμε τη Νέα Υόρκη γιατί μοιράζει να είναι η πρωτεύουσα του κόσμου και για αυτό τον λόγο θέλουμε να κάνουμε την εκκίνηση του «δια πυρός» από εκεί, παρουσιάζοντας σε εξειδικευμένους επισκέπτες το κρασί, το οποίο στη συνέχεια θα τρέξει ανά τον κόσμο και σε άλλες παρουσιάσεις. Η δεύτερη θα γίνει στην Αγγλία, μετά στη Ρωσία, στην Κίνα κι ενδεχομένως στην Αυστραλία και τις Ινδίες θέλοντας να δώσουμε ένα στίγμα για την παρουσία του Δια Πυρός, επιθυμούμε κι ελπίζουμε να γίνει σταθμός του παραπέρα βήματος για το ελληνικό κρασί».

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like