Ροδίτης: Ο κατακτητής του ελληνικού αμπελώνα

Είναι η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία στη χώρα, ενώ οι οίνοι ΠΓΕ στους οποίους συμμετέχει είναι δύσκολο να μετρηθούν. Ο Ροδίτης είναι η λευκή ποικιλία που έχει κατακτήσει τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ οι παραλλαγές στο χρώμα του, του δίνουν και διαφορετικά ονόματα ανά την Ελλάδα, όπως πχ Λευκό Αγχιάλου ή Αλεπού σε περιοχές που έχει πιο ρόδινη απόχρωση.

Οι οίνοι από Ροδίτη σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες έχουν ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα, ενώ στα αρώματά τους εντοπίζει κανείς, άνθη, εσπεριδοειδή, μήλο, πεπόνι, αλλά και ορυκτά.

Ο Ροδίτης δίνει αποκλειστικά το ΠΟΠ Πάτρα, ενώ συμμετέχει κατά 75% στο ΠΟΠ Αγχίαλος. Σημαντικό χαρμάνι με Ροδίτη θεωρούνται οι οίνοι ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα.

 

(για τη συγγραφή του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία και από την ιστοσελίδα newswinesofgreece)

Email: info@greekcellar.gr