“Πυρά” ΣΕΟ κατά κυβέρνησης για τις άδειες φύτευσης

by GreekCellar
253 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Την αγανάκτησή του εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τις άδειες φύτευσης και την ακολουθούμε πολιτική από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο ΣΕΟ κάνει λόγο για “αναλγησία και κοντόφθαλμη λογική” και καλεί το υπουργείο να λάβει επιτέλους σωστές αποφάσεις.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Απαγορεύουν στον Έλληνα οινοποιό να φυτεύει αμπέλι

“Δεν έχει τέλος η αναλγησία και η κοντόφθαλμη πολιτική του Υπουργείου έναντι του ελληνικού κρασιού, το οποίο είναι υπό δίωξη.

Για τρίτη συνεχή χρονιά από την έναρξη του νέου καθεστώτος αδειών φύτευσης αμπέλου, το ΥπΑΑΤ αρνείται να δει την πραγματικότητα: ο ελληνικός αμπελώνας συρρικνώνεται. Ενώ το ελληνικό κρασί κερδίζει επάξια έδαφος στις διεθνείς αγορές και αντιστέκεται στην κρίση, η αμπελοκαλλιέργεια φθίνει.

Και όμως η ζήτηση για νέες φυτεύσεις είναι τεράστια: την περσινή χρονιά κατατέθηκαν αιτήσεις για πάνω από 20.000 στρέμματα για λιγότερο από 6.500 διαθέσιμα.

Αντί όμως να ενισχυθούν οι μεσαίες εκμεταλλεύσεις και να δοθεί προτεραιότητα στη μεγέθυνση των υφιστάμενων, το Υπουργείο εμμένει να διαιωνίζει και να επιτείνει τον κατακερματισμό του αμπελουργικού κλήρου, αποκλείοντας τους οινοποιούς (αλλά και τους επαγγελματίες αμπελουργούς) και τις οικογένειες τους από την αμπελουργία. Τα αποτελέσματα για τις νέες γενιές των οικογενειών μας είναι τραγικά καθώς δεν δύνανται να φυτέψουν αμπέλι…

Η τραγική εικόνα που παρουσιάζει η περιορισμένη χρήση των αδειών που δόθηκαν με κοντόφθαλμο τρόπο τα περασμένα χρόνια θα έπρεπε να καταστήσει σαφές το αυτονόητο: την ενίσχυση των ζωντανών κυττάρων της ελληνικής οινοποιίας και αμπελουργίας !

Και όμως: οι εκκλήσεις σύσσωμου του αμπελοοινικού κλάδου έμειναν ξανά στα χαρτιά, θύμα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ως πότε; Τα περιθώρια στενεύουν…”

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like