Το Greekcellar.gr στο Πόρτο Καρράς για τις Ανοιχτές Πόρτες

by GreekCellar
88 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Της Αγγελικής Γεωργίου

Ανοιχτές Πόρτες 2017 και ποιος θα έχανε την ευκαιρία να βρεθεί σε ένα από τα ιστορικότερα κτήματα της χώρας, το Πόρτο Καρράς. Βρέθηκα λοιπόν στη Χαλκιδική τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης. Ήμουν πολύ τυχερή διότι ενώ έβρεχε όλη μέρα ,σταμάτησε μόλις έφτασα και έτσι είχα την ευκαιρία να απολαύσω την μαγευτική φύση, να περπατήσω στους αμπελώνες και φυσικά να δοκιμάσω τα υπέροχα κρασιά ενός Κτήματος, 4,5 χιλιάδων στρεμμάτων!

 

Ουσιαστικά πατάς πάνω στα χνάρια του Γιάννη Καρρά που εντόπισε την περιοχή και τη μετέτρεψε σε επίγειο παράδεισο, του Εμίλ Πεϊνό, πατέρα της σύγχρονης οινοποίησης και τόσων άλλων ξένων αλλά και σημαντικότατων Ελλήνων οινολόγων που πέρασαν από το Κτήμα.

 

Περπατάς κοντά στην κατοικία του Γ. Καρρά (σ.σ. σήμα των κρασιών) που φιλοξένησε προσωπικότητες όπως ο Σαλβαδόρ Νταλί (ο οποίος έζησε εκεί τα τελευταία 5 χρόνια της ζωής του), η Τζίνα Μπαχάουερ, και ο Φρανσουά Μιτεράν.

 

Βρίσκεσαι εκεί που οινοποιήθηκε το θρυλικό Chateau Porto Carras, αυτός ο μοναδικός συνδυασμός Cabernet Sauvignon, Cambernet Franc, Merlot και Λημνιού – της αρχαιότερης καταγεγραμμένης ποικιλίας του κόσμου – αλλά και στη συνέχεια ο θρυλικός Πορφυρογέννητος και άλλα διάσημα κρασιά του Πόρτο Καρράς.

 

Είσαι εκεί που η οικογένεια Στέγγου – σημερινή ιδιοκτήτρια του κτήματος – σεβάστηκε την ιστορία και αναβίωσε ένα μεγάλο κομμάτι της οινικής ιστορίας της χώρας μας. Φρόντισε τους παλιούς αμπελώνες, φύτεψε καινούργιους και πλέον προχωρά στη Νέα Εποχή του Κτήματος.

 

Οι άνθρωποι του Πόρτο Καρράς συνεχίζουν να είναι καινοτόμοι αφού σήμερα πειραματικά εφαρμόζεται η βιοδυναμική αμπελοκαλλιέργεια, με λίγα λόγια αφήνουν τον καρπό να κάνει ό,τι μπορεί μόνο με την βοήθεια από το φυσικό περιβάλλον και οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση γίνεται με βάση τις φάσεις της σελήνης. Θα περάσουν χρόνια για να δούμε το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος, όμως είναι βέβαιο πως το δυναμικό του Πόρτο Καρράς δεν σταματά και συνεχίζει σε νέους γευστικούς ορίζοντες επιμένοντας από την δεκαετία του ‘60 μέχρι και σήμερα στην εξ’ ολοκλήρου βιολογική καλλιέργεια. Εδώ πρέπει να αναφέρω πως το Πόρτο Καρράς έχει από τους δυσκολότερους τρύγους στην Ευρώπη γιατί ο αμπελώνας του είναι αμφιθεατρικός και όλη η δουλειά γίνεται εξ’ ολοκλήρου με το χέρι!

 

Η ξενάγηση στους αμπελώνες είναι εντυπωσιακή, ξένες και ελληνικές ποικιλίες. Κλήματα φροντισμένα, μεγαλώνουν για να δώσουν και φέτος τον καλύτερο καρπό τους, στα έμπειρα χέρια των οινολόγων του Πόρτο Καρράς. Και μετά από αυτή την υπέροχη βόλτα με θέα το Αιγαίο, ήρθε η ώρα της γευστικής δοκιμής. Τι να πω για τα λευκά, τι να πω για τα κόκκινα, τι να πω για τον Λευτέρη και την Ελένη που με τόση αγάπη με ταξίδεψαν σε υπέροχες γεύσεις!

 

Βέβαια απέκτησα και εγώ τα αγαπημένα μου όπως το Chateau, Μαλαγουζιά και το Yliana αλλά όλα είναι θέμα γούστου!  Όσο λοιπόν δοκίμαζα έμαθα και για τις χειροποίητες σοκολάτες με κρασί! Ένας κορυφαίος συνδυασμός από τα καλύτερα κρασιά του κτήματος Syrah, Μαλαγουζιά και Chateau Porto Carras, με σοκολάτα εξαιρετικής ποιότητας.

Φυσικά τα ανήσυχα πνεύματα του Πόρτο Καρράς δεν έμειναν εκεί, δημιούργησαν και μια σειρά καλλυντικών από σταφύλια και κουκούτσια σταφυλιών για να μας προσφέρουν περιποίηση και ευεξία και το όνομα της σειράς Zoe Grape Collection.

 

Έτσι πέρασα ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μου στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, μαθαίνοντας την ιστορία του, γεμάτη από χρώματα, αρώματα, γεύσεις και γνωριμίες με ανθρώπους που αγαπούν την δουλειά τους και την κάνουν με μεράκι! Μου έδωσαν όμως και κάτι ακόμα πιο σημαντικό… αισιοδοξία και σιγουριά. Αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα μας και σιγουριά για το οτι υπάρχουν άνθρωποι που δεν εγκαταλείπουν και προστατεύουν τον πλούτο της χώρας αυτής.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like