Περιγράφοντας ένα κρασί

by GreekCellar
323 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Περιγράφοντας ένα κρασί

Θα μπορούσαμε να πούμε, πως με τους ανθρώπους, η αστυνομική τους ταυτότητα υποδηλώνει ποιοι είναι, και μια περιγραφή τους μας προδιαθέτει, αν θέλουμε να κάνουμε παρέα μαζί τους, ή όχι. Αντίστοιχα, στο χώρο των κρασιών, η κύρια ετικέτα σε μια φιάλη είναι η ταυτότητά του κρασιού (π.χ. Μαλαγουζιά, 2017, ΠΓΕ…), ενώ η περιγραφή στην βοηθητική ετικέτα, μας προϊδεάζει ανάλογα. Φυσικά, όπως και με έναν άνθρωπο που γνωρίζουμε καλά, έτσι και με ένα κρασί που έχουμε ξαναδοκιμάσει, η περιγραφή είναι απαραίτητη, μόνο όταν θέλουμε να προτείνουμε και σε κάποιον άλλον να «κάνει παρέα μαζί του».

Όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με το κρασί διαβάζουμε συστηματικά περιγραφές κρασιών ή καλούμαστε και εμείς οι ίδιοι να περιγράψουμε κάποιο σε μία παράγραφο. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές, που διαβάζουμε, ακούμε ή χρησιμοποιούμε λέξεις ή εκφράσεις που ακούγονται ενδιαφέρουσες, αλλά μπορεί να μην βοηθούν σημαντικά στην «κατανόηση» του κρασιού. Για παράδειγμα, όταν λέμε πως ένα κρασί έχει «αρώματα μπανάνας και πράσινου μήλου», είναι προφανές τι εννοούμε, σε αντίθεση με το «είναι ενδιαφέρον» ή «είναι εξελιγμένο».

Προσκαλώ λοιπόν, όσους θεωρούν αδύνατο να μιλήσουν για ένα κρασί, την επόμενη φορά που θα έχουν οποιοδήποτε στο ποτήρι τους, να προσπαθήσουν να το περιγράψουν με τους παρακάτω όρους. Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ενδιαφέρον.

Στην όψη, είναι… Ενδιαφέρον
Ευχάριστο
Καθαρό (διαυγές)
Στη μύτη, είναι…

 

Στο στόμα, είναι…

 


Στο τελείωμα είναι…

Εξελιγμένο, Ενδιαφέρον

 

Έντονο / στιβαρό / ρωμαλέο (είναι βαρύ)
Διακριτικό / Λεπτό (δεν καταλαβαίνετε τίποτα)

 

Κλειστό ελαφρά (δεν μυρίζετε τίποτα)

Τυπικό

Φρουτώδες

Φινετσάτο (σας αρέσει)

Χαρακτηριστικό

Γιάννης Φλεριανός
Χημικός – Οινολόγος M.Sc.

Χορηγός στήλης

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like