Περιγράφοντας ένα κρασί – Η θερμοκρασία

by GreekCellar
329 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Όταν δοκιμάζουμε ένα κρασί, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επεμβαίνουν και μπορεί να καθορίσουν το αποτέλεσμα, πριν ακόμα ανοίξουμε τη φιάλη και σερβίρουμε στο ποτήρι μας. Ο «έλεγχος» όλων αυτών των παραγόντων είναι συχνά υπεράνω των δυνατοτήτων μας. Ωστόσο, ορισμένους καλό θα είναι να τους «προσεγγίζουμε», προκειμένου να έχουμε μια πιο σωστή δοκιμή.  Ένας από αυτούς είναι φυσικά και η θερμοκρασία του κρασιού.

Η θερμοκρασία αποτελεί βασικό στοιχείο για να αναπτύξει ένα κρασί όλο το αρωματικό και γευστικό δυναμικό του. Αν η θερμοκρασία του είναι πολύ ψηλή, τότε μπορεί το οινόπνευμα να καλύπτει τη μύτη του, ή στο στόμα να εμφανίζεται όξινο (ειδικά ένα λευκό), πικρό ή στυφό (κόκκινο). Από την άλλη πλευρά, αν το κρασί είναι πιο παγωμένο από όσο πρέπει, τότε δεν θα εκφράζονται τα αρώματα του, ενώ στο στόμα μπορεί να είναι από αδιάφορο – κλειστό μέχρι ενοχλητικά πικρό ή/και στυφό (κόκκινα κρασιά).

Πριν ανοίξουμε λοιπόν ένα μπουκάλι κρασί θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι στην κατάλληλη  θερμοκρασία. Εάν αυτή δεν αναγράφεται στην πίσω ετικέτα (η θερμοκρασία που προτείνει ο παραγωγός), τότε μπορούμε να ακολουθήσουμε τους γενικούς κανόνες ανάλογα με τον τύπο του κρασιού. Θα πρέπει να τονιστεί πάντως, πως ο τύπος του κρασιού καθορίζει την θερμοκρασία σερβιρίσματος, όχι και τη θερμοκρασία συντήρησης – αποθήκευσης, η οποία είναι η ίδια για όλα (περίπου 15⁰C).

Στην περίπτωση πάντως, που το κρασί που θέλουμε να δοκιμάσουμε άμεσα, είναι πιο ζεστό από το  επιθυμητό, είναι καλύτερα να το βάλουμε για λίγη ώρα σε μια σαμπανιέρα με νερό και πάγο. Μάλιστα, η σαμπανιέρα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για τα κόκκινα κρασιά το καλοκαίρι, αφού η «θερμοκρασία δωματίου» που πρέπει να τα καταναλώνουμε, παραδοσιακά, είναι 17-20°C, και όχι η θερμοκρασία, που έχει ένα μη κλιματιζόμενο δωμάτιο το καλοκαίρι.

Ένα σωστό ποτήρι γευσιγνωσίας, ένα tir – bouchon και το κρασί σε κατάλληλη θερμοκρασία, είναι απαραίτητα για να έχουμε μια «σωστή» γευσιγνωσία. Για μια «ιδανική» γευσιγνωσία, θα χρειαστούμε σίγουρα και καλή παρέα.

Τύπος Κρασιού Θερμοκρασία (°C)
Κόκκινα, παλαιωμένα 16-18
Κόκκινα, φρέσκα 14-16
Λευκά, παλαιωμένα 11-14
Λευκά, φρέσκα – Ροζέ 8-11
Αφρώδη 6-11
Κόκκινα, γλυκά 8-14
Λευκά, γλυκά 6-8

Γιάννης Φλεριανός
Χημικός – Οινολόγος M.Sc.

Χορηγός στήλης

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like