Πελοπόννησος

by prootos

Ο Κορινθιακός αμπελώνας

Έχει επίκεντρο τη Νεμέα, την πασίγνωστη και μια από τις σπουδαιότερες οινικές περιοχές της χώρας. Η έκταση των αμπελώνων υπολογίζεται σε 3.000 εκτάρια, ενώ η παραγωγή οίνου ξεπερνά τις 200.000 χιλιόλιτρα σε ετήσια βάση.

Η αμπελουργική ζώνη της Νεμέας είναι η μεγαλύτερη της χώρας και το υψόμετρό της κυμαίνεται από 260 έως 800 μέτρα στους πρόποδες του Κυλλήνιου Όρους.

Η μεγάλη έκτασή της επιτρέπει και τον διαχωρισμό της σε τρεις υποζώνες παραγωγής, όπου η ποικιλία Αγιωργίτικο δίνει διαφορετικά αποτελέσματα.

Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει το Λεόντιο – Γυμνό, τις Αρχαίες Κλεωνές, την Αρχαία Νεμέα και την κοιλάδα της Νεμέας, η δεύτερη ζώνη χαρακτηρίζεται ημιορεινή και περικλείει τις περιοχές Κούτσι και Δάφνη  (300 – 600 μέτρα) και η Τρίτη που χαρακτηρίζεται ως ορεινή βρίσκεται στον Ασπρόκαμπο, το Ψάρι, το Κεφαλάρι και τις γύρω πλαγιές, ενώ τα αμπέλια εκεί είναι φυτεμένα σε υψόμετρο από 600 έως 800 μέτρα.

Βασική ποικιλία είναι το Αγιωργίτικο, ενώ οι σπουδαίοι οινοποιοί της περιοχής καλλιεργούν και άλλες ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες για τα διάφορα blends.

Στην αμπελοοινική ιστορία της Νεμέας μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τον Φλιάσιο Οίνο γνωστό για την κατανάλωσή του στους αρχαίους αγώνες της Νεμέας, ενώ δεν είναι και λίγες οι αναφορές στην παραγωγή του οίνου Αγίου Γεωργίου (σημερινή Νεμέα) κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Ο αμπελώνας της Αρκαδίας

Το επίκεντρο του αρκαδικού αμπελώνα βρίσκεται στη Μαντινεία, όπου καλλιεργούνται περίπου 1.200 εκτάρια με ετήσια παραγωγή οίνου η οποία ξεπερνάει τα 50.000 χιλιόλιτρα. Στην περιοχή παράγεται ο ΠΟΠ Μαντίνεια (λευκός ξηρός ή αφρώδης).

Στην Αρκαδία και πιο συγκεκριμένα στην Κλειτορία Καλαβρύτων αναφέρει ο Παυσανίας πως υπάρχει κλήμα, το οποίο διασώζεται έως και σήμερα ως προστατευόμενο μνημείο της φύσης.

Η Μαντινεία θεωρείται καθαρά η πατρίδα του Μοσχοφίλερου, που δίνει ιδιαίτερα λευκά φινετσάτα κρασιά. Ωστόσο οι περίπου 11 οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν προχωρήσει στη φύτευση και καλλιέργεια και άλλων ποικιλιών.

Ο αμπελώνας της Αργολίδας

Μπορεί ένα κομμάτι του να ανήκει αμπελουργικά στη Νεμέα – λόγω Αγιωργίτικου – ωστόσο ο αμπελώνας της Αργολίδας έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι ο βόρειος άνεμος που φροντίζει για τα αμπέλια, τα δροσίζει και τα προστατεύει από τις ασθένειες αλλά κυρίως από τις μεγάλες θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Τα εδάφη ποικίλλουν ανάλογα και το υψόμετρο και είναι ως επί το πλείστον αμμοαργιλώδη, χαλικώδη και πετρώδη.

Την πρωτοκαθεδρία στις καλλιεργούμενες ποικιλίες έχει το Αγιωργίτικο ωστόσο συναντάμε επίσης το Μοσχοφίλερο, τον Ροδίτη Αλεπού, το Chardonnay, τη Μαλαγουζιά, το Viognier, το Μαυροφίλερο, το Syrah, το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Cabernet Franc.

Ο αμπελώνας της Λακωνίας

Ο λακωνικός αμπελώνας αριθμεί πάνω από 6.000 στρέμματα, ενώ η ετήσια παραγωγή εκτιμάται στα 36.000 χιλιόλιτρα.

Η Λακωνία είναι η πατρίδα του ιστορικού οίνου Malvasia, που εξαγόταν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο εκτιμάται πως η περίοδος της Τουρκοκρατίας «έστειλε» την παραγωγή του στην Πάρο αλλά και την Κρήτη.

Τα εννέα οινοποιεία του νομού καλλιεργούν τις ποικιλίες Κυδωνίτσα, Μονεμβασιά – Malvasia, Ασύρτικο, Ασπρούδες, Ροδίτης, Πετρουλιανός, Gewurtztraminer, Μαυρούδι και Αγιωργιτικο.

Ο αμπελώνας της Μεσσηνίας

Βρίσκεται σε υψίπεδα με το αμπελοοινικό ενδιαφέρον να εντοπίζεται στις περιοχές Τριφυλίας και Πυλίας.

Στον νομό παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Μεσσηνία, ΠΓΕ Τριφυλία και ΠΓΕ Πυλία

 

Οινοποιεία