Οίνοι ΠΟΠ

by prootos

Οι Οίνοι “Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης” περιλαμβάνουν ουσιαστικά την κατηγορία των οίνων ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας) στην οποία συγκαταλέγονται οινοπαραγωγικές και αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας με μεγάλη ιστορία στον κλάδο.

Σε όλες σχεδόν τις περιοχές αυτές καλλιεργούνται ελληνικές γηγενείς ποικιλίες αμπελιού, ενώ η Πολιτεία έχει οριοθετήσει αμπελουργικές ζώνες με βάση τα όρια των κοινοτήτων αλλά και με κριτήριο το υψόμετρο και τη μορφολογία του εδάφους.

Στις περιοχές παραγωγής των οίνων ΟΠΑΠ, υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για τις μέγιστες στρεμματικές αποδόσεις. Ως προς τη σήμανσή τους οι οίνοι ΟΠΑΠ έχουν στο λαιμό της φιάλης του μια κόκκινη ταινία, ενώ παράγονται αποκλειστικά σε οινοποιεία της ίδια αμπελουργικής ζώνης στην οποία παράγονται τα σταφύλια.

Στην ίδια κατηγορία των οίνων ΠΟΠ περιλαμβάνονται οι οίνοι ΟΠΕ (Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη), που προέρχονται εξίσου από ιστορικές αμπελουργικές και οινοπαραγωγικές περιοχές, ωστόσο για την παραγωγή τους υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις σε περιεκτικότητα σακχάρων και αυτό γιατί πρόκειται μόνο για γλυκείς οίνους.

Η παραγωγή των Οίνων ΟΠΕ γίνεται είτε με την προσθήκη αλκοόλ οινική προέλευσης (τότε έχουν τη σήμανση “φυσικός γλυκός”), είτε με τη συμπύκνωση των σταφυλιών (έκθεση στον ήλιο ή αερισμός μετά τον τρύγο). Η σήμανσή τους αναφέρει “φυσικώς γλυκύς”, ενώ στην περίπτωση που τα σταφύλια έχουν ωριμάσει στον ήλιο ενδέχεται να υπάρχει η σήμαση “λιαστός”. Για την παραγωγή τους απαγορεύεται ρητά η γλύκανση με γλεύκο (συμπυκνωμένο ή όχι), με αλκοόλη ή απόσταγμα. Στο λαιμό της φιάλης τους φέρουν μπλε ταινία σήμανσης.

Οι οίνοι ΠΟΠ της Ελλάδας

ΠΟΠ Αγχίαλος
ΠΟΠ Αμύνταιο
ΠΟΠ Αρχάνες
ΠΟΠ Γουμένισσα
ΠΟΠ Δαφνές
ΠΟΠ Ζίτσα
ΠΟΠ Λήμνος
ΠΟΠ Μαντίνεια
ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς
ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών
ΠΟΠ Μεσενικόλα
ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia
ΠΟΠ Μοσχάτος Κεφαλλονιάς
ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου
ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών
ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών
ΠΟΠ Μοσχάτος Ρόδου
ΠΟΠ Νάουσα
ΠΟΠ Νεμέα
ΠΟΠ Πάρος
ΠΟΠ Πάτρα
ΠΟΠ Πεζά
ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα
ΠΟΠ Ραψάνη
ΠΟΠ Ρόδος
ΠΟΠ Ρομπόλα
ΠΟΠ Σάμος
ΠΟΠ Σαντορίνη
ΠΟΠ Σητεία