Ο Οινέας και το πρώτο κρασί

by GreekCellar
607 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Θα ήταν σχεδόν απίθανο στην ελληνική μυθολογία να μην υπάρχει ένα τουλάχιστον ιστορικό πρόσωπο που το όνομά του να σχετίζεται με τον οίνο. Αυτό το πρόσωπο δεν είναι άλλο από τον Οινέα, το πρόσωπο δηλαδή που σύμφωνα με τη μυθολογία έφτιαξε το πρώτο κρασί στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο Οινέας ήταν βασιλιάς της Καλυδώνας, (σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές ήταν εγγονός του Ορεσθέα – γιού του Δευκαλίωνα –) και σύμφωνα με τον μύθο η σκύλ του γέννησε ένα ραβδί, που όταν το αφεντικό της το έθαψε στο χώμα, δημιούργησε το πρώτο αμπέλι. Στη συνέχεια ο γιος του ο Φύτιος διέδωσε την καλλιέργεια του αμπελιού.

Πάντως ο Οινέας ήταν εκείνος – σύμφωνα με άλλη εκδοχή της μυθολογίας – που έφτιαξε το πρώτο κρασί. Ο βασιλιάς ενημερώθηκε από έναν βοσκό που βρισκόταν στην υπηρεσία του, τον Ορίστα ή Στάφυλο (εξ ου και σταφύλια) πως ένα τραγί του κοπαδιού απομακρυνόταν και επέστρεφε χορτασμένο τρώγοντας τους καρπούς της αμπέλου.

Οι Οινέας επεξεργάστηκε τις ρώγες από τα σταφύλια και έβγαλε το πρώτο κρασί που πήρε και το όνομά του. Ωστόσο επειδή μύθος χωρίς θεό δεν υπάρχει οι αρχαίοι Έλληνες φρόντισαν να βάλουν τον Διόνυσο να διδάσκει στον Οινέα τον τρόπο χρήσης του κρασιού.

Μάλιστα ο Διόνυσος – σύμφωνα με τον μύθο – δεν χάρισε τη γνώση αυτή στον Οινέα άνευ ανταλλάγματος, αλλά επειδή ο βασιλιάς έκανε τα… στραβά μάτια και άφησε τη γυναίκα του Αλθαία, μόνη της με τον Διόνυσο, μιας και ο θεός την είχε βάλει στο μάτι όταν είχε επισκεφθεί το βασίλειο.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like