Ο Χάρτης των Γεύσεων και της επιτυχίας

by GreekCellar
88 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Του συνεργάτη μας στη Θεσσαλονίκη, Θανάση Τσίγγανα

Ο Κηλαηδόνης μπορεί να μην το ‘λεγε «Χάρτη των Γεύσεων». Θα το ‘λεγε ίσως «Πάρτι των Γεύσεων». Και σ’ αυτό το πάρτι ήταν βεβαίως το Σαββατοκύριακο που πέρασε στην Θεσσαλονίκη, όλοι εκεί :Για να δουν το «φαινόμενο».

Εκατόν σαράντα οινοποιοί, αποσταγματοποιοί ,εισαγωγείς κι άλλοι επαγγελματίες του κρασιού και της γαστρονομίας  ένωσαν τις άκρες της Ελλάδας στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης»  μ’ όλες τις γεύσεις των κρασιών της.

Ο Στέλιος Μπουτάρης, ο Γιώργος Τσάνταλης, ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός από το Άγιον Όρος. Έξι οινοποιεία από την Κύπρο με εμπροσθοφυλακή την γλυκιά λιαστή «κουμανδαρία». Οι Κρητικοί, ο Τσιλιλής και ο Κατσαρός με τα αποστάγματα. Οι Αφοί Γεωργιάδη με την ρετσίνα. Όλα σχεδόν τα οινοποιεία της Δράμας. Ο Βογιατζής από το Βελβδενδό. Ο Γεροβασιλείου απ’ την Επανωμή. Οι Ηπειρώτες του Αβέρωφ και της Ζίτσας. Κρασιά της Μονεμβασιάς και της Νεμέας, οι εκπρόσωποι της Εύβοιας, της Σαντορίνης και δεκάδες άλλοι, μικροί και μεγάλοι, από κάθε περιοχή, νέοι και παλιοί οινοποιοί.

Δεν έλειπε σχεδόν κανείς και τα 15 χρόνια οινικών συναντήσεων είναι αρκετά για να διαπιστώσουν οι  οινολόγοι ότι «ο κόσμος του κρασιού αλλάζει».

Και το «φαινόμενο» αυτό της αλλαγής που τόσο πολύ την ήθελαν οι παραγωγοί της χώρας καταγράφηκε περισσότερο από κάθε άλλη προηγούμενη διοργάνωση  σε αυτόν τον 15ο «Χάρτη των Γεύσεων» του περασμένου Σαββατοκύριακου:

Νέοι και κυρίως οι νέες γυναίκες ηλικίας 20 έως 35 ετών κατέκλυσαν την κεντρική αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Θεσσαλονίκης για να δοκιμάσουν, να  μυρίσουν, να γευτούν, να απολαύσουν να μιλήσουν και να ζυμωθούν με το χαρμάνι των ελληνικών κρασιών. Μια ασταμάτητη παρέλαση δοκιμής και γεύσεων.

Πότε όμως έγιναν οι γυναίκες λάτρεις του ελληνικού κρασιού; «Οι καταναλωτές έχουν αλλάξει. Κι από τα «σκληρά ποτά», έχουν γίνει καταναλωτές του κρασιού και της μπύρας» μου είπε ο Αντώνης Γεωργιάδης (της γνωστής ρετσίνας) . Χρόνια τώρα οι οινοποιοί της χώρας έλεγαν πως πρέπει ο Έλληνας να μάθει το ελληνικό κρασί… Να αποκτήσει οινική παιδεία.  Ήρθε μήπως το πλήρωμα του χρόνου ; Το Σάββατο το βράδυ πάντως δυσκολευόσουν να βρεις τέσσερις 50ρηδες σ’ ένα «πηγαδάκι ζύμωσης» απ’ αυτά που σχηματίζονται πάντα μπροστά από τα σταντ των οινοποιείων!

Ωστόσο ο Κείμης Χρυσοχόου( του Ναουσαίικου οινοποιείου) είχε χθες, που τον ρώτησα μια πιο απλή εξήγηση: «Η αλλαγή σχετίζεται με την κρίση. Τα σκληρά ποτά είναι ακριβά. Το κρασί είναι φθηνό. Δύο κρασιά στην έξοδο κοστίζουν 10 ευρώ…Οινολόγος της διοργάνωσης επέμενε ότι αυξημένο ενδιαφέρον των νέων παρατηρήθηκε και στους προηγούμενους «Χάρτες των Γεύσεων» που έγιναν στο λιμάνι.

Το 80% πάντως, το διήμερο ήταν νέοι και νέες που δοκίμαζαν επίμονα τις τελευταίες κυκλοφορίες των ελληνικών κρασιών. «Μια μαλαγουζιά να δοκιμάσω…», «Είναι Merlot με Ξινόμαυρο αυτό που πίνω;  Τέλειο… Έχει και λίγο Syrah;» φράσεις μιας γυναικείας …τρόικας (Ευρυδίκη, Χρυσή και Μαρία) που ταξίδεψε από την Δράμα για να… μπει στον Χάρτη της Γεύσεων. «Νομίζω ότι οι μπάρμαν των wine bar μυούν πολύ κόσμο στο ελληνικό κρασί» αποφάνθηκε  οινολόγος σχολιάζοντας την αλλαγή στις προτιμήσεις των γυναικών…

«Η νεολαία έχει γυρίσει στο κρασί» απάντησε ο πρόεδρος της Ένωσης των Οινοποιών της Β.Ελλάδας Στέλλιος Μπουτάρης «κι αυτή είναι μια πραγματικότητα που αν μη τι άλλο φέρνει αισιοδοξία…»

Το Συνεδριακό της ΔΕΘ, πάντως σε σύγκριση με το λιμάνι φάνηκε καλύτερο. Ιδανικό και για την ευρύτερη παρουσίαση του Κρητικού «Βιδιανού» και της «Λημνιώνας» των Θεσσαλών ,τις ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα που οινοποιούνται τελευταία και κοντά στις γνωστές, παλιές και δοκιμασμένες «μίλησαν»  στην Θεσσαλονίκη σε οινολόγους κι επισκέπτες, ως νέες.

Στιγμιότυπο από τον Χάρτη των Γεύσεων 2017 - Πηγή: Greekcellar.gr
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like