ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στα βάθη των αιώνων χάνεται η αμπελουργική και οινοπαραγωγική ιστορία των Κυκλάδων καθώς από αυτά τα νησιά ξεκινούσαν τα εμπορίκα πλοία για να διαδώσουν τη συνήθεια κατανάλωσης οίνους σε όλη τη Μεσόγειο.

Με το Ασύρτικο να την έχει κάνει διάσημη στα πέρατα του κόσμου η Σαντορίνη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής οίνων ΠΟΠ. Ξεχωριστή είναι ακόμα και η ανάπτυξη των κλιμάτων της περιοχής που μεγαλώνουν σε σχήμα καλαθιού ώστε να υπάρχει προστασία από τους ισχυρούς ανέμους.

Από τους πλέον γνωστούς οίνους είναι το Νυχτέρι, που παράγεται από την συνοινοποίησης του Ασύρτικου με τις ποικιλίες Αϊδάνι και Αθήρι. Την ελληνική αλλά κυρίως τη διεθνή αγορά κατακτά με γοργό ρυθμό και το γλυκό κρασί Vinsanto, που παράγεται από διάφορες ποικιλίες σταφυλιών μετά από έκθεσή τους στον ήλιο.

Η ερυθρή ποικιλία Μανδηλαριά και η λευκή Μοναμβασιά (από αυτή και η παραγωγή του φημισμένου Μαλβαζία Οίνου) κυριαρχούν στους αμπελώνες της Πάρου. Ξεχωρίζει η βελούδινη υφή του ερυθρού οίνου της Πάρου αλλά και η ήπια γευστική ισορροπία του λευκού οίνου.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα η Ρόδος κρατά την πρωτοκαθεδρία στην οινοπαραγωγή της περιοχής. Το νησί αποτελεί μια από τις παλαιότερες Π.Ο.Π., ενώ οι ποικιλιες που κυριαρχούν είναι το Αθήρι και η Μανδηλαριά. Όσο για τους γλυκός οίνος Μοσχάτο Ρόδου προέρχεται από τις ποικιλίες Μοσχάτο Άσπρο και Μοσχάτο Τράνι.

Μεγάλη παράδοση αλλά και επιτυχία έχουν οι αφρώδες οίνοι του νησιού κυρίως από το Αθήρι, γνωστοί στους καταναλωτές με την επωνυμία CAIR Ρόδου.

Οινοποιεία

Email: info@greekcellar.gr