Νότιο Αιγαίο

by prootos

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης

Ο αρχαιότερος της χώρας ίσως και ολόκληρης της Ευρώπης καθώς εκτιμάται πως καλλιεργείται αδιάκοπα εδώ και 3.200 χρόνια, δηλαδή από το 1.200 π.Χ.

Αριθμεί περισσότερα από 1.400 εκτάρια (14.000 στρέμματα) με το Ασύρτικο να κυριαρχεί. Επίσης καλλιεργούνται οι ποικιλίες Αϊδάνι, Αθήρι, Μαυροτράγανο, Μανδηλαριά, Ροζακί, Ροδίτης, Μοσχάτο και Βάφτρα.

Τα περισσότερα αμπελοτόπια ανήκουν σε μικροκαλλιεργητές με πολύ μεγάλη εμπειρία, οι οποίοι πωλούν στα οινοποιεία του νησιού τη σοδειά τους. Τα πιο πολλά αμπέλια βρίσκονται σε αναβαθμίδες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό είναι καλλιεργημένα με την παραδοσιακή κουλούρα, που προστατεύει το σταφύλι τόσο από τη ζέστη όσο και από τον δυνατό αέρα.

Ο αμπελώνας της Τήνου

Το νησί της Τήνου έχει μακραίωνη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια αλλά και την οινοποίηση, ενώ σήμερα υπάρχουν τέσσερα οινοποιεία.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο είναι το Μαυροθήρικο, το Μαυροτράγανο, το Ασύρτικο, η Μονεμβασιά, η Μαλαγουζιά και ο Αυγουστιάτης.

Ο αμπελώνας της Σύρου

Στο νησί εντοπίζουμε δύο οινοποιεία, που καλλιεργούν τις ποικιλίες Μανδηλαριά, Σεριφιώτικο, Ασύρτικο, Μονεμβασιά και Κουντούρα

Ο αμπελώνας της Άνδρου

Στην Άνδρο εντοπίζεται μόνο ένα οινοποιείο που η οινοποίησή του βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο

Ο αμπελώνας της Μήλου

Η ιστορία της παραγωγής κρασιού στη Μήλο είναι μακραίωνη ωστόσο μόλις πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε μια ιδιαίτερη προσπάθεια.

Το μοναδικό οινοποιείο του νησιού παράγει οίνους από τις ποικιλίες Σαββατιανό, Ροδίτη, Μοσχάτο, Μαυροτράγανο και Μανδηλαριά.

Ο αμπελώνας της Μυκόνου

Στη Μύκονο υπάρχει αμπελώνας όχι όμως κάποιο οινοποιείο

Αμπελώνας Πάρου

Τα περισσότερα αμπελοτόπια εντοπίζονται στις περιοχές της Νάουσας, της Παροικιάς και των Θαψανών, ενώ στο νησί παράγεται ο ΠΟΠ Πάρος.

Τα περίπου επτά οινοποιεία του νησιού καλλιεργούν τις ποικιλίες, Αϊδάνι, Μονεμβασιά και Μανδηλαριά.

Ο αμπελώνας της Νάξου

Στο νησί εντοπίζεται μόνο ένα οινοποιείο που καλλιεργεί τις ποικιλίες Ποταμίσι αλλά και διάφορες άλλες γηγενείς των Κυκλάδων.

Ο αμπελώνας της Πάτμου

Στο νησί τα τελευταία χρόνια γίνεται μια οινική προσπάθεια και καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ασύρτικο και Μαυροθήρικο

Ο αμπελώνας της Λέρου

Δύο οινοποιεία εντοπίζονται στο ακριτικό νησί, τα οποία καλλιεργούν τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά.

Ο αμπελώνας της Καλύμνου

Στην Κάλυμνο η παράδοση του μελιού δένει αρμονικά με την παραγωγή οίνου στο ένα και μοναδικό οινοποιείο του νησιού.

Το οινοποιείο καλλιεργεί τοπικές ποικιλίες των Δωδεκανήσων.

Ο αμπελώνας της Κω

Τα περισσότερα αμπελοτόπια εντοπίζονται στην περιοχή του Δικαίου, ενώ το νησί παράγει τον ΠΓΕ Κως

Τα οινοποιεία καλλιεργούν τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Αθήρι, Ασύρτικο, Merlot, Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon και Grenache Rouge

Ο αμπελώνας της Ρόδου

Στην περιοχή Αττάβυρος υπάρχουν αμπέλια άνω των 70 ετών καθώς το νησί δεν χτυπήθηκε από τη φυλλοξήρα.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στο νησί είναι το Αθήρι, το Cabernet Sauvignon, το Syrah, το λευκό Μοσχάτο, το Αμοργιανό, η Μαλαγουζιά, το Merlot, το Μανδηλάρι, το Chardonnay και το Μοσχοφίλερο.

Οινοποιεία