Νίκος Καρατζάς: Τόσο… ΑΠΛΑ

by GreekCellar
1179 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Με μακρόχρονη εμπειρία και ποιοτικά αποτελέσματα για τα οποία δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ο Νίκος Καρατζάς, έκανε το αποφασιστικό βήμα και πλέον βγάζει το δικό του κρασί με το τόσο χαρακτηριστικό όνομα… “ΑΠΛΑ”. Δέχθηκε να μιλήσει στο Greekcellar.gr και να αποκαλύψει τα σχέδιά του.

Από πότε ξεκινάει Νίκο η σχέση με το κρασί;

Ουσιαστικά η σχέση μου με το κρασί ξεκινά με την άφιξη μου στο Bordeaux για σπουδές στο Ινστιτούτο Οινολογίας, το 2004. Εκεί πέραν του ότι είχα δασκάλους που ξεχώριζαν σε διεθνές επίπεδο για το έργο τους, είχα την ευκαιρία για 2,5 χρόνια να ζω σε μία περιοχή που όλα γυρίζουν γύρω από το κρασί. Φαγητό, διασκέδαση, εξορμήσεις, παρέα, όλα…Κ αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθεί κάτι ισχυρότερο κ από τις γνώσεις, η αγάπη κ ο σεβασμός σε ένα προϊόν που αργότερα θα καλούμουν να υπηρετήσω.

Πώς εξελίχθηκε αυτή η αγάπη;

Το πάθος λοιπόν για το κρασί ως προϊόν, σε συνδυασμό με την τελειομανία που με διακρίνει σε επαγγελματικό επίπεδο, είχαν σαν απαίτηση την πολλή δουλειά μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα κατά την δραστηριοποίηση μου στο Κτήμα Παυλίδη. Διάβασμα κ έρευνα μεγάλη για το αμπέλι, αφού από εκεί ξεκινούν όλα, κ πολλή δουλειά κ πειραματισμός τόσο στο αμπέλι όσο κ στην οινοποίηση, χωρίς αυτό να προδίδεται στο τελικό προϊόν που έπρεπε να ακολουθεί μία συγκεκριμένη φιλοσοφία – τυπολογία.

Θυμάσαι τα πρώτα σου βήματα; Ποιες οι πρώτες σκέψεις και οι πρώτες δυσκολίες;

Τα πρώτα βήματα εννοείται πως δεν τα ξεχνά κανείς. Αφουγκραζόμενος το όραμα του Χριστόφορου Παυλίδη για οίνους ποιότητας, βάλαμε από την αρχή τον πήχη πολύ υψηλά, στοχεύοντας σε προϊόντα που θα πρωταγωνιστούν κ θα έχουν διακριτό χαρακτήρα κ συνέπεια. Πρώτη μου δουλειά-αλλαγή ήταν να χωρίσουμε τον αμπελώνα σε μικρότερα αυτόνομα blocks σαν διαχείριση, κ να τα παρακολουθούμε κ στην οινοποίηση χώρια, ώστε να καταλάβουμε το δυναμικό του κάθε αμπελώνα.

Είμαι λάτρης της σκληρής δουλειάς κ της οργάνωσης οπότε από την αρχή πίστευα στην δουλειά μου. Το δύσκολο ήταν πως ειδικά στην αρχή έπρεπε να πειστούν άτομα που δεν πίστευαν σε εμένα λόγω του μικρού της ηλικίας μου τότε (28 ετών), κ έπρεπε να δεχθούν τις όποιες αλλαγές επιφέρει μία αλλαγή οινολόγου, κ άρα φιλοσοφίας οινοποίησης.

Η οινική σου εμπειρία στο Κτήμα Παυλίδη;

Στο Κτήμα Παυλίδη ήμουν 10 χρόνια, εκ των οποίων τα τελευταία πέντε κ ως Διευθύνων Σύμβουλος. Αποτελεί μία μεγάλη οινική κ όχι μόνο εμπειρία, καθώς από την αρχή μπήκαμε σε φιλοσοφία πρωταθλητισμού. Όσον αφορά τον οινικό τομέα, χρόνο με τον χρόνο, η τριβή με τα αμπελοτεμάχια έφερνε την καλύτερη γνώση τους, κ την καλύτερη αξιοποίηση τους κατά την οινοποίηση, με αποκορύφωμα για εμένα την εσοδεία του 2013 σε ερυθρά κ λευκά, την τελευταία την οποία εμφιάλωσα στο σύνολό της όντας στην εταιρεία.

Τώρα κάνεις τη δική σου προσπάθεια δημιουργώντας τα δικά σου κρασιά. Τι είναι αυτό που θες να δώσεις στο οινόφιλο κοινό;

Η ΟΙΝΩΨ (oenops wines) είναι η νέα μας προσπάθεια. Αποτελεί ένα εγχείρημα που δεν το βρίσκεις στην Ελλάδα, παρόλο που σε πολλές προηγμένες οινικά χώρες απαντάται συχνά. Βασίζεται στην συνεργασία! Ειδικότερα, είμαστε σε μία διαρκή αναζήτηση παλαιών κατά προτίμηση αμπελοτεμαχίων σε διάφορες περιοχές, κ κυρίως  παραγωγών με όραμα με τους οποίους χτίζουμε μακροχρόνιες συνεργασίες. Τους παρακολουθούμε κατά την διάρκεια της χρονιάς με στόχο να εξελίξουμε την δουλειά τους στο αμπέλι. Ο στόχος είναι να φτάνουμε σε μία πρώτη ύλη υψηλού επιπέδου, οπότε μετά στο οινοποιείο, στηριζόμενοι στην αρχή των ελάχιστων παρεμβάσεων, να παράγουμε προϊόντα αυθεντικά, με έντονο τον χαρακτήρα της ποικιλίας κ του terroir από όπου προέρχονται. Ο στόχος δηλαδή είναι να φτάνουμε στον καταναλωτή με ειλικρινή κρασιά, κ με πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής. Η έως τώρα αντίδραση του κόσμου στον πρώτο μας χρόνο ουσιαστικά είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική, καθώς τα κρασιά μας εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από 9 μήνες.

Θα μας αποκαλύψεις τα επόμενα σχέδια σου;

Στόχος μου μεγάλος παραμένει το να δουλέψω με παλαιά κλήματα κ σωστούς ανθρώπους τόσο μέσα από την ΟΙΝΩΨ, όσο κ σε επίπεδο συμβουλευτικής σε αντίστοιχα εγχειρήματα, με σκοπό την παραγωγή αυθεντικών κρασιών. Μέσα από αυτά συνεχίζουμε με προσήλωση την προσπάθεια ανάδειξης των ελληνικών ποικιλιών.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like