Νικολέτα Ταραλά: Είναι μαγευτικό να κάνεις τον καρπό… κρασί!

by GreekCellar
484 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Συναντήσαμε τη Νικολέτα Ταραλά λίγες ώρες προτού ανοίξει τις πύλες της η έκθεση Detrop στη Θεσσαλονίκη. Το ραντεβού έκλεισε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς οι χρόνοι της είναι αυστηρά περιορισμένη μιας και μοιράζει τη δραστηριότητα και τη ζωή της μεταξύ Θεσσαλονίκης και Νάουσας, όπου και το οινοποιείο  της οικογένειας. Με αγάπη για το κρασί αλλά και ανοιχτούς ορίζοντες για το μέλλον των βιολογικών αμπελώνων Ταραλά, μίλησε στο Greekcellar.gr για τα επόμενα σχέδιά της.

Πείτε μας δυο λόγια για την ιστορία του οινοποιείου ΕΛΙΝΟΣ;

Το οινοποιείο Έλινος ξεκίνησε πριν 10 χρόνια απο το μεράκι της οικογένειας Ταραλά να συνεχίσει την παράδοση των προγόνων της.Το οινοποιείο  βρίσκεται στην περιοχή Φυτειά Ημαθίας και οι  βιολογικοί αμπελώνες του κτήματος στην περιοχή Πολλά Νερά μέσα στην ζώνη ΠΟΠ Νάουσα.Το 2007 έγινε η πρώτη μας οινοποίηση απο την ποικίλια Ξινομάυρο και βγήκε στην αγορά η πρώτη μας ετικέτα “Έλινος Νάουσα”.

Μιλήστε μας για την ενασχόλησή σας με το κρασί. Αποτέλεσε νομοτέλεια λόγω της μακράς οικογενειακής παράδοσης ή ήταν και το δικό σας ενδιαφέρον που σας έκανε να μείνετε στον χώρο;

Η ενασχόληση μου με το κρασί ήταν κάτι δεδομένο.Γεννήθηκα σε μια οικογένεια όπου στο σπίτι μας φτιάχναμε οικογενειακά κρασί και πατούσαμε τα σταφύλια με τα πόδια μας και καλούσαμε φίλους για να το γιορτάσουμε.Ο πατέρας μου κουβαλούσε το μικρόβιο απο τήν δική του οικογένεια και έτσι το μετέφερε και στην δική μας.Θυμάμαι τον εαυτό μου απο πολύ μικρή να συνοδεύω το φαγητό μου κάθε μεσημέρι  με μισό ποτήρι κόκκινο κρασί.Το κρασί ήταν το αναψυκτικό μου!

Ποια είναι πιο δύσκολη και η πιο ευχάριστη στιγμή που ζήσατε στο αμπέλι και το οινοποιείο όλα αυτά τα χρόνια;

Η πιο δύσκολή στιγμή του οινοποιείου ήταν όταν το 2009 ο εκθεσιακός χώρος που βρίσκεται δίπλα απο το οινοποιείο μας πήρε φωτιά λίγο πριν προλάβουμε να τον εγκαινιάσουμε.Αυτή την στιγμή είναι ξανά υπο κατασκευή.Η πιο ευχάριστη στιγμή ήταν όταν πήραμε το πρώτο μας βραβείο σε διαγωνισμό του εξωτερικού για τα κρασιά μας όπου είδαμε ότι η δουλειά που κάνουμε αναγνωρίζεται και ανταμοίβεται.

Αν είχατε την ευκαιρία να επιλέξετε και να ασχολείστε μόνο με το αμπέλι ή μόνο με το οινοποιείο, ποιο κομμάτι θα διαλέγατε και γιατί;

Σε μια οικογενειακή επιχείρηση το να ασχολείσαι μόνο με ένα κομμάτι της επιχείρησης είναι σχεδόν αδύνατο αλλά αν μου δινόταν αυτή η ευκαιρία θα ασχολούμουν μόνο με το κομμάτι του οινοποιείου.Η παραγωγή του σταφυλιού έχει και αυτή την μαγεία της και η πρώτη ύλη είναι ότι πιο σημαντικο για ένα καλό κρασί αλλά η δουλειά μέσα στο οινοποιείο όπου παίρνεις τον καρπό και τον κάνεις κρασί είναι ακόμη πιο μαγευτική.Μ άρεσει πολύ να δοκιμάζω και να μυρίζω αρώματα και να συζητάω με τον οινολόγο μας πως θα είναι το τελικό μας προιόν.

Πώς προχωράει το οινοποιείο και τι πρέπει να περιμένει το οινόφιλο κοινό;

Το οινοποιείο προχωράει αργά και σταθερά.Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η εξαγωγική μας δραστηριότητα κάθε χρόνο όλο και μεγαλώνει.Το 65% της παραγωγής μας πωλείται πλέον στο εξωτερικό και ελπίζουμε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.Στην Ελλάδα η κατανάλωση ποιοτικού κρασιού δεν έχει φτάσει ακόμη στα επίπεδα που θα έπρεπε αν αναλογιστούμε οτι είμαστε μια οινική χώρα με περισσότερα απο 700 οινοποιεία.Οι Έλληνες καταναλωτές κρασιού χρόνο με τον χρόνο πληθαίνουν και αυτό είναι πραγματικά πολύ καλό και ενθαρρυντικό για εμάς τους οινοποιούς. Έχουμε όμως πολύ μέλλον ακόμη μπροστά μας!

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like