Έτσι έβαζαν νερό στο κρασί τους οι Αρχαίοι Έλληνες

by GreekCellar
666 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Μπορεί σήμερα να λέμε πως ένα ποτήρι κρασί με καλή παρέα σε κάνει να ανοίγεις την καρδιά σου και νιώσεις πολύ καλύτερα. Κάτι παρόμοιο συνέβαινε και στην Αρχαία Ελλάδα, ωστόσο τότε δεν επρόκειτο απλά για «άνοιγμα καρδιάς» αλλά συζητήσεις ακόμα και πολύ υψηλού φιλοσοφικού επιπέδου συνοδεία πάντοτε του «θείου οίνου».
Πώς όμως έπιναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το κρασί τους; Μα φυσικά νερωμένο, ώστε να μπορούν να παραμένουν νηφάλιοι και να αποφεύγονται ακραίες καταστάσεις.
Ο οίνος λοιπόν δεν ήταν σχεδόν ποτέ «άκρατος», αλλά τον ανακάτευαν μαζί με νερό σε μεγάλα αγγεία, γνωστά και ως κρατήρες με αναλογία, όπως αναφέρει και ο Ησίοδος, ένα (κρασί) προς τρία (νερό).
Ωστόσο οι αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν παράλληλα με την ευχαρίστηση που τους προσέφερε το κρασί να δροσίζουν και το λαρύγγι τους. Γι αυτό αναφέρεται πως το αραίωμα του κρασιού γινόταν με νερό που προερχόταν από «σκιαράν παγάν» (πηγή), από «κρήνην αέναον και απόρρυτον» ή από «ψυχρόν φρέαρ».
Στα μέσα του 6ου αιώνα υπάρχουν αναφορές για την κατασκευή ενός ειδικού αμφορέα, που έδινε τη δυνατότητα να διατηρείται παγωμένο το κρασί προτού μπει στους κρατήρες και αναμιχθεί με το νερό. Οι ερευνητές εκτιμούν πως το συγκεκριμένο είδος αμφορέα είχε διπλά τοιχώματα που χωρίζονταν μεταξύ τους από ένα κενό. Στο κυρίως μέρος του αμφορέα έμπαινε στο κρασί ενώ στο κενό μεταξύ των δύο τοιχωμάτων έβαζαν κρύο νερό ή χιόνι. Στο κάτω μέρος του αμφορέα υπήρχε μια οπή από την οποία έβγαζαν το νερό όταν ζεσταινόταν και προσέθεταν από πάνω νέο πιο ψυχρό.
Η οινοποσία όμως φαίνεται πως απαιτούσε να αναπτυχθούν και νέες τεχνολογίες έτσι οι κατασκευαστές αγγείων τον τρίτο τέταρτο του 6ου αιώνα π.Χ. δημιούργησαν έναν νέο τύπο αγγείου σε σχήμα μανιταριού. Αυτό αφού το γέμιζαν με κρασί, το τοποθετούσαν μέσα στον κρατήρα που ήταν γεμάτος από κρύο νερό ή χιόνι. Δημιούργησαν με λίγα λόγια τον πρόγονο της σαμπανιέρας. Το κρασί έβγαζαν οι υπηρέτες με μια κουτάλα που διέθετε μακριά λαβή και στη συνέχεια γέμιζαν τους κύλικες των συμμετεχόντων στο συμπόσιο. Πιθανότατα αμέσως μετά νέρωναν το κρασί κατευθείαν στους κύλικες.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like