Δεν κατέχει τυχαία το πρώτο συνθετικό της (μοσχο) καθώς είναι η πλέον αρωματική ποικιλία της οικογένειας που ακούει στο όνομα «φιλέρια».
Η εικόνα της συγκεκριμένης ποικιλίας ξεγελάει καθώς οι ρώγες της είναι ερυθρωπές ή γκρίζες ωστόσο δίνει ξηρά λευκά και ορισμένα αφρώδη κρασιά. Τα παλιότερα χρόνια πριν από τη δεκαετία του ’80 οι οινοποιοί δεν είχαν αντιληφθεί την αξία της και τη χρησιμοποιούσαν κυρίως για χαρμάνια καθώς έχει εξαιρετικό άρωμα.
Η καρδιά θα μπορούσε να πει κανείς της καλλιέργειας και οινοποίησης του Μοσχοφίλερου είναι η Μαντίνεια, όπου παράγεται και ο ομώνυμος ΠΟΠ οίνος. Τα κρασιά από Μοσχοφίλερο χαρακτηρίζονται για την φρεσκάδα τους και τα αρώματά τους.
(για τη συγγραφή του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία και από την ιστοσελίδα newswinesofgreece)