Την συναντάμε μόνο στη Λίμνη Πλαστήρα, δίνει μοναδικά κρασιά και έχει τις ρίζες της στην Ενετοκρατία, όταν ένας εκ των αξιωματούχων της εποχής φύτεψε τα πρώτα αμπέλια της ποικιλίας Μαύρο Μεσενικόλα στην περιοχή.
Το όνομά της το χρωστά επίσης στον εν λόγων αξιωματούχο τον Μεσιέ Νικόλα (Μεσενικόλα με την πάροδο των ετών). Εκτιμάται ότι στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα, ωστόσο αρκετά σπάνια τα σταφύλια της οινοποιούνται μόνα τους καθώς χρησιμοποιούνται κυρίως σε χαρμάνια με syrah.
Κρασιά από 100% Μαύρο Μεσενικόλα έχουν σκούρο χρώμα, αρώματα κοκκινόμαυρων φρούτων, ισορροπημένο σώμα και μαλακές τανίνες.