Σημαντική μείωση σε επίπεδο καλλιεργούμενων έκτασεων παρουσιάζει ο ελληνικός αμπελώνας σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Αμπέλου και Ελαίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η πτώση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις φαίνεται πως δεν οφείλεται στην διάθεση των αμπελουργών και οινοποιείων για νέες φυτεύσεις αλλά στην ακολουθούμενη τακτική της Πολιτείας να δίνει άδεια φύτευσης για λιγότερες εκτάσεις από εκείνες που ζητούν οι παραγωγοί.
Οι αμπελουργικές εκτάσεις στο σύνολο της χώρας μειώθηκαν κατά 5.892 εκτάρια τη δεκαετία 2006 – 2015 με βάση το αμπελουργικό μητρώο καθώς από 69.905 εκτάρια έφτασαν σα 64.013. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από το 1984 έως και σήμερα οι εκτάσεις έχουν μειωθεί κατά 25.497 εκτάρια.
Αρνητικές πρωταθλήτριες είναι Δυτική Ελλάδα (-2.279), Πελοποννήσου (-1.412) και η Στερεά Ελλάδα (-1.118). Αύξηση παρατηρείται μόνο στην Κεντρική Μακεδονία (+112), την Αττική (+97) και την Ήπειρο (+13).
Αναλυτικά οι εκτάσεις ανά περιφέρεια
- Ανατ. Μακεδονία – Θράκη 2.043 (-413)
- Κεντρική Μακεδονία 4.680 (+112)
- Δυτική Μακεδονία 2.443 (-114)
- Ήπειρος 761 (+13)
- Θεσσαλία 4.024 (+704)
- Ιόνια Νησιά 2.757 (-283)
- Δυτική Ελλάδα 8.814 (-2.279)
- Στερεά Ελλάδα 7.043 (-1.118)
- Πελοπόννησος 10.740 (-1.412)
- Αττικής 6.313 (+97)
- Βόρειο Αιγαίο 2.993 (-148)
- Νότιο Αιγαίο 3.825 (-505)
- Κρήτη 7.575 (-548)
Η συντριπτική πλειοψηφία των αμπελουργών διαθέτει εκτάσεις έως 5 στρέμματα (81,07), ενώ μόλις το 0,43% κατέχει έκταση άνω των 50 στρεμμάτων. Από 5 έως 20 στρέμματα διαθέτει το 16,10%, ενώ από 20 έως 50 στρ. το 2,40%.
Στις πλέον καλλιεργούμενες ποικιλίες το Σαββατιανό παίρνει καθαρή πρωτιά με 10.501,44 εκτάρια παρά το γεγονός ότι η καλλιέργειά του μειώθηκε την περίοδο 2012 – 2015 κατά 804,86 εκτάρια. Στην κατάταξη ακολουθούν ο Ροδίτης (9.094,53), το Αγιωργίτικο (3.383,49), το Ξινόμαυρο (2.166,10) και την πρώτη πεντάδα κλείνει το Λιάτικο με 2.418,89 εκτάρια.
Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι στις 18 ποικιλίες που καλλιεργούνται περισσότερο από τις υπόλοιπες στη χώρα μας μόλις 5 είναι διεθνείς (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Chardonnay).
Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων εντοπίζεται στις ποικιλίες Λιάτικο (+200,89), Ασύρτικο (+102,57), Merlot (+99,72), Μοσχοφίλερο (+50,26), Syrah (+66.41), Sauvignon Blanc (+54,89), Chardonnay (+21.02) και Σκιαδόπουλο (+2,45).
Οι κορυφαίες ποικιλίες με βάση τα εκτάρια καλλιέργειας είναι οι εξής:
- Σαββατιανό
- Ροδίτης
- Αγιωργίτικο
- Ξινόμαυρο
- Λιάτικο
- Cabernet Sauvignon
- Ασύρτικο
- Μοσχάτο Άσπρο
- Merlot
- Κοτσιφάλι
- Φωκιανό
- Μοσχοφίλερο
- Syrah
- Μανδηλαριά
- Μοσχάτο Αλεξανδρείας
- Sauvignon Blanc
- Φιλέρι
- Chardonnay
- Σκιαδόπουλο
Διαβάστε εδώ την πλήρη παρουσίαση για την ελληνική αμπελουργία