Ποικιλία με ισχυρή προσωπικότητα, σκούρο χρώμα για αυτό και το όνομα. Καλλιεργείται σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας.
Το μαυρούδι χρησιμοποιείται τόσο μόνο του όσο και σε χαρμάνια για την παραγωγή σκουρόχρωμων ερυθρών κρασιών κυρίως στην Πελοπόννησο και τη βόρεια Ελλάδα όπου υπάρχουν και οι περισσότερες καλλιέργειες.
Συνήθως κρασιά που προέρχονται εξ ολοκληρού ή έχουν στην ποικιλιακή τους σύνθεση έντονο το μαυρούδι έχουν βαρύ άρωμα και γλυκιά επίγευση. Οι οινολόγοι θεωρούν απαραίτητη μια μεσοπρόθεσμη παλαίωση κυρίως λόγω των ταννινών.
(για τη συγγραφή του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία και από την ιστοσελίδα newswinesofgreece)