Μαυροδάφνη και Ρομπόλα, η ελληνική παράνοια

by GreekCellar
433 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Του Γιάννη Παπαργυρίου

Πολλές φορές ακούμε και λέμε ότι πρέπει οι Έλληνες οινοπαραγωγοί να στραφούν στις ελληνικές ποικιλίες, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προσπάθεια του κλάδου του κρασιού για βελτίωση των εξαγωγών. Δύο από τις πλέον αξιόλογες είναι η Μαυροδάφνη και η Ρομπόλα, αμφότερες καταγόμενες από τη Δυτική Ελλάδα. Το κοινό τους πρόβλημα είναι τα εμπόδια και προσκόμματα που δεν τους επιτρέπουν να γίνουν πραγματικά όπλα στα χέρια μας.

Οι δύο περιπτώσεις έχουν διαφορές και ομοιότητες, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση ξεχωριστά.

Η Ρομπόλα είναι μια λευκή ποικιλία, της οποίας η καλλιέργεια συνιστάται σε περιοχές εκτός της Κεφαλλονιάς (απ’ όπου προέρχεται), χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα αναγραφής της λέξης «Ρομπόλα» στην ετικέτα! Αυτό συμβαίνει γιατί όταν θεσπίστηκε η σχετική οινική νομοθεσία ενσωματώθηκε στην ονομασία ΠΟΠ (τότε ΟΠΑΠ, που άλλαξε πλέον σε ΠΟΠ) το όνομα της ποικιλίας. Αντί να θεσπιστεί ΠΟΠ Κεφαλλονιά, θεσπίστηκε ΠΟΠ «Ρομπόλα Κεφαλληνίας». Όλα τα υπόλοιπα ελληνικά (και διεθνή) ΠΟΠ περιλαμβάνουν ΜΟΝΟ την περιοχή, Νάουσα, Σαντορίνη, Μαντινεία, Νεμέα κλπ. . Μόνο η Ρομπόλα (και η Μαυροδάφνη, όπως θα δούμε στη συνέχεια) «προστατεύθηκαν», ώστε να μην μπορεί άλλος νομός να γράψει την ποικιλία, που-ως γνωστόν- είναι το πρώτο πράγμα που ψάχνει αυτός που πιάνει ένα μπουκάλι για να το επιλέξει.

Η Μαυροδάφνη είναι μια ερυθρή ποικιλία που θα μπορούσε να είναι το νέο μεγάλο αστέρι της χώρας μας. Διαθέτει υπέροχο άρωμα, πολύ καλές δυνατότητες εξέλιξης στο χρόνο, ωραίο χρώμα, σχετικά ήπιες ταννίνες, κοντολογίς όσα ζητάει η παγκόσμια αγορά. Όμως εδώ τα πράγματα είναι χειρότερα σε σχέση με τη Ρομπόλα, αφού η απαγόρευση αναγραφής του ονόματος της ποικιλίας αφορά σε οποιοδήποτε ξηρό κρασί όπου αυτή συμμετέχει, ακόμα και στην πατρίδα του (Αχαϊα και Κεφαλλονιά). Τα μόνα κρασιά όπου μπορείς να γράψεις τη λέξη «Μαυροδάφνη» είναι τα γλυκά κρασιά που παράγονται στις δύο προαναφερθείσες περιοχές, ως «Μαυροδάφνη Πατρών» και «Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας» αντίστοιχα. Ο λόγος είναι ότι όταν φτιάχτηκε το ΠΟΠ (πριν μισό αιώνα…) δεν κυκλοφορούσαν ξηρές Μαυροδάφνες, οπότε οι νομοθέτες είπαν ότι Μαυροδάφνη ίσον γλυκό κρασί και μόνο! Ίσως βέβαια αν είχαν διαβάσει έγγραφα από το 19ο αιώνα, να έβλεπαν ότι τότε υπήρχαν ξηρές Μαυροδάφνες…

Τι πρέπει να γίνει; Το προφανές, να απελευθερωθούν οι δύο ποικιλίες από τις αγκυλώσεις. Δυστυχώς οι προσπάθειες των ενδιαφερομένων οινοποιών έχουν πέσει στο κενό. Αδράνεια από κλαδικά όργανα και υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε τέλμα. Στο μεταξύ, σε άλλες χώρες (Αυστραλία, ΗΠΑ) έχει φυτευθεί Μαυροδάφνη και σε λίγα χρόνια θα κυκλοφορήσει κανονικά. Εμείς άραγε θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στο παλιό και ξεπερασμένο καθεστώς; Ας ελπίσουμε πως όχι.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like