Μάριος Νικολαΐδης ο άνθρωπος του Ανατολικού Αμπελώνα
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Αποφάσισε να αναβιώσει μια ιστορία, που θυμίζει λίγο την «Πολίτικη Κουζίνα». Με παππού από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, που έφτιαχνε κρασί για το μαγαζί του, ο Μάριος Νικολαΐδης, ερωτεύτηκε το κρασί μέσα από την επαγγελματική του εμπειρία και τελικά έφτιαξε μαζί με τον αδελφό του δημιούργησαν τον βορειότερο παραθαλάσσιο αμπελώνα της χώρας μας και κατ’επέκταση το οινοποιείο Anatolikos Vineyards.

Πότε ξεκίνησε η σχέση μας με το αμπέλι και το κρασί και πόσα χρόνια μετράει; Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε;

Η σχέση μου με το κρασί ουσιαστικά ξεκινάει το 1991 όταν δούλεψα για μία σαιζόν στο Porto Carras. Η επαφή μου με τα τόσο ποιοτικά κρασιά εκείνης της εποχής μου γνώρισαν ένα καινούριο κόσμο. Τον κόσμο των καλών κρασιών. Δέκα χρόνια μετά, εγώ και ο αδερφός μου, ανοίξαμε ένα εστιατόριο. Ένα εστιατόριο το οποίο ήρθε για να καλύψει  τις δικές μας ανάγκες σε ιδιαίτερα πιάτα και φυσικά στο ποιοτικό κρασί. Η επαφή με οινοποιούς και απαιτητικούς  πελάτες εμπλούτισαν τις γνώσεις μου αλλά και ήταν το έναυσμα για την ενασχόληση με την παραγωγή μόνο  ποιοτικού οίνου.  Το 2004 αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας αμπελώνα, όνειρο που πήρε σάρκα και οστά ένα χρόνο μετά.

Αυτό που με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή, και με γοητεύει ακόμη περισσότερο συν τω χρόνω είναι η όλη διαδικασία παραγωγής του οίνου αλλά και όλα όσα σημαίνει το  να είσαι οινοπαραγωγός.

Υπήρχε κάποιου είδους οικογενειακή προϊστορία με το κρασί ή εσείς είστε ο πρώτος που έκανε το ξεκίνημα;

Ήταν γραμμένο στο DNA μου! Από μικρός θυμάμαι να μας λένε οι γονείς μου την ιστορία του προπάππου μας που ζούσε στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης   που έφτιαχνε ένα από τα καλύτερα κρασιά της περιοχής και το  πουλούσε στο καφενείο  του.  

Ήταν δύσκολο το εγχείρημα για την περιοχή σας; Ρισκάρατε;

Δεν θα το χαρακτήριζα δύσκολο αλλά πολύπλοκο. Η αναζήτηση του καλύτερου terroir  αλλά και διατήρηση των προϋποθέσεων που είχαμε θέσει ήταν κάποια θέματα που μας ανησυχούσαν. Φυσικά με τη βοήθεια επιστημόνων όλα αυτά λύθηκαν. Ρίσκο υπάρχει σε κάθε επιχειρηματική κίνηση αλλά αυτή είναι και η γοητεία του επιχειρείν. 

 

Το όνομα Ανατολικός Αμπελώνας πως προήλθε;

Οι «νονοί» είναι δύο: ο τόπος και τα καιρικά φαινόμενα της περιοχής. Μπορεί να είμαστε ο βορειότερος παραθαλάσσιος αμπελώνας αλλά εδώ είναι το πάντρεμα της δύσης με την ανατολή, της  Ευρώπης με την Ασία. Επίσης στην περιοχή πάντα φυσάει ανατολικός άνεμος, που είναι σύμμαχος στην βιολογική καλλιέργεια οπότε το όνομα θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαμε να δώσουμε.

 

Τα ονόματα των κρασιών σας έχουν κάποια σχέση με στιγμές της πορείας σας; Πώς τα αποφασίζετε συνήθως;

Ο POLLIOS OINOS έχει πάρει το όνομά του από το φημισμένο από την αρχαιότητα γλυκό κρασί των Θρακών που πιθανολογείται πως ήταν αυτό με το οποίο μέθυσε ο Οδυσσέας τoν Κύκλωπα Πολύφημο. Οι υπόλοιπες ετικέτες παίρνουν συνήθως το όνομά τους από την οινοποιητική διαδικασία όπως το Natural Orange Wine και το Natural Red Wine.

 

Μέχρι σήμερα πως θα χαρακτηρίζατε την πορεία του Ανατολικού Αμπελώνα;

Θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω λόγια κάποιων συναδέλφων δικών σας και δικών μας: «Είστε η πιο ταχύτερα  αναπτυσσομένη και αναγνωρίσιμη  εταιρεία στο χώρο σας». Εγώ απλά θα έλεγα πως έχει συνεχή ανοδική πορεία.

 

Μπορείτε να ξεχωρίσετε μια – δυο στιγμές αυτής της οινικής πορείας;

Μια αρκετά σημαντική στιγμή της οινικής μας πορείας ήταν η αναβίωση και η  ανάδειξη της αρχαίας τοπικής ποικιλίας   “Μαυρούδι Θράκης”.  Ποικιλία που μας δίνει  ποιοτικά κρασιά και με πολλές διεθνείς  διακρίσεις.

Επίσης, ξεχωριστή στιγμή για μας ήταν η οινοποίηση σε αμφορείς. Ένα στοίχημα με μεγάλο ρίσκο. Η χρήση αυτής της  σχεδόν ξεχασμένης πρακτικής δεν μπορούσε παρά να μας εξιτάρει αλλά και να μας αγχώσει. Το αποτέλεσμα; Τρία ιδιαίτερα και πρωτότυπα κρασιά που μόνο περηφάνια  μπορούμε να αισθανόμαστε για αυτά     

 

Θα μας αποκαλύψετε τα επόμενα βήματα του Ανατολικού Αμπελώνα;

Όχι. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως ο Ανατολικός Αμπελώνας και οι τοπικές ποικιλίες έχουν να κάνουν πολλά πράγματα μαζί.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page
Email: info@greekcellar.gr