Μια μαγική βραδιά με την Οινοποιητική Μονεμβασιάς…

by GreekCellar
452 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Γράφει η Πέρσα Μπόλια

 

Μια βραδιά δοκιμάζοντας ιστορικές και μοναδικές ποικιλίες, ποικιλίες που έπιναν αριστοκράτες και βασιλιάδες, ποικιλίες που κατάφερε να αναβιώσει η Οινοποιητική Μονεμβασιάς.

Ο οινολόγος της Monemvasia Winery, Δημήτρης Τζάκος, και οι συνεργάτες του Γιώργου Τσιμπίδη, μας παρουσίασαν υπερήφανα μερικές από τις ετικέτες τους σε μια μοναδική βραδιά στο Vinarte.

Ξεκινήσαμε με την «Κυδωνίτσα» του 2015. Παρ΄ότι λευκό είναι μια ποικιλία που μπορεί να παλαιώσει. Ιδιάιτερο άρωμα, τροπικά φρούτα και κυδώνια ανακαλύπτεις πίνοντάς το. Ευχάριστη οξύτητα και μακρά επίγευση μερικά από τα χαρακτηριστικά του. Όπως μας είπε ο Δημήτρης Τζάκος: «Η Κυδωνίτσα, είναι σπάνια και δύσκολη ποικιλία. Τα πρώτα 10 χρόνια παρουσίαζε πολλά προβλήματα στην οινοποίησή της. Απογοήτευε τον οινοποιό. Το σταφύλι της όμως αρωματικό αλλά και γευστικό τον έκανε να επιμείνει και τελικά μετα απο πολύ έρευνα και κόπο τον δικαίωσε».

Συνεχίσαμε με δεύτερο λευκό ίδια χρονιά 2015. Οι «300» του οποίου το όνομα προέρχεται από το προφανές… οι 300 του Λεωνίδα. Πρόκειται για κρασί το οποίο προέρχεται απο συνοινοποίηση Κυδωνίτσας και Ασύρτικου. Τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή με πλούσιο σώμα και μακρά επίγευση.

Τρίτο κρασί ροζέ. «Ανθοσμίας» του 2016, από τρείς ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο και Μαλαγουζιά. Με άρωμα κυρίως τριαντάφυλλο. Ημίγλυκο με μεγάλη επίγευση.

Ερυθρό «Mura Rossa» του 2010. Η δημιουργία του ξεκίνησε το 2004. Τα «κόκκινα τείχη της Καστροπολιτείας» με 90% Λημνιώνα και 10% Αγιωργήτικο. Φέτος πίνουμε το πρώτο. Κόκκινο βαθύ χρώμα με πλόυσιο σώμα και δυνατή επίγευση. Εδώ το βαρέλι που το φιλοξένησε για 2 χρόνια είχε «επιρρεαστεί» απο Κυδωνίτσα!

Τέλος, με το λιαστό Malvasia του 2012. Ποικιλία του 15ου αιώνα, που παρήγαγαν οι Ενετοί και κατάφερε να αναβιώσει ο Γιώργος Τσιμπίδης μετα από 12 χρόνια έρευνας. Γλυκό κρασί από τέσσερις ποικιλίες Μονεμβασία, Κυδωνίτσα, Ασύρτικο και Ασπρούδι. Βασιλείς και αριστροκράτες γεύονταν το κρασί αυτό. Ο Σαίξπηρ αναφέρει τον οίνο Μαλβαζία, στο έργο του Ριχάρδος Γ΄. Γίνεται αναφορά σαν το μέσο θανάτωσης, που επέλεξε ο δούκας του Κλαρένς, όταν καταδικάστηκε σε θάνατο. Ζήτησε να τον πνίξουν μέσα σε ένα βαρέλι με Μαλβαζία οίνο.

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες, οι ενδιαφέρουσες ιστορίες, οι γεύσεις και οι επιγεύσεις, συνοδεύτηκαν και συνδυάστηκαν από την εξαιρετική γαστρονομική πρόταση του Vinarte wine bar- restaurant στην Γλυφάδα. Το Vinarte από τον Φεβρουάριο του 2014 φιλοξενεί ετικέτες από ελληνικούς και ξένους αμπελώνες τις οποίες συνδυάζει με ισπανική και ιταλική κουζίνα. Η Ειρήνη Σολωμού συνιδιοκτήτρια του Vinarte συνέβαλε ενεργά στην  επιτυχία της εκδήλωσης.

 

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like