Λαμπερά και υπέροχα τα φετινά Βοροινά

by GreekCellar
269 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Του συνεργάτη μας στη Θεσσαλονίκη, Θανάση Τσίγγανα

O κυρ-Γιάννης,(ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης) ήταν από τους τελευταίους που έφθασαν στην ετήσια εκδήλωση των (Χριστουγεννιάτικων) Βοροινών στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου Electra Palace.

Δοκιμάζοντας ένα  ακυκλοφόρητο Syrah του 2001 από τον δικό του αμπελώνα (τώρα το οινοποιείο είναι στα χέρια του γιού του Στέλλιου, ο οποίος τον παρακολουθούσε από δίπλα χαμογελαστός) αναφώνησε: « Είναι εκπληκτικό!»

«Αυτό έχουν καταφέρει αυτές οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας» μου είπε λίγο αργότερα . « Έχουν μάθει τον κόσμο να πίνει και να διαλέγει. Να αναγνωρίζει το καλό κρασί…»

Τριγύρω μας, στις τρεις μεγάλες αίθουσες του ξενοδοχείου, 22 από τα πιο γνωστά οινοποιεία είχαν  «απλώσει» όλο τον Βορειοελλαδικό αμπελώνα παρουσιάζοντας στην πιο λαμπερή εκδήλωση της χρονιάς ό,τι καλύτερο έχουν στα κελάρια τους.

Τα έσοδα της φετινής εκδήλωσης από τους εκατοντάδες επισκέπτες που συμμετείχαν στα «Βοροινά» πήγαν ήδη για καλό σκοπό. Διατέθηκαν για τις ανάγκες του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Αγιος Στυλιανός» αλλά η προστιθέμενη αξία της τετράωρης παρουσίασης των κρασιών ήταν γεμάτη εκπλήξεις.

Αν ο «Χάρτης των Γεύσεων» -η εκδήλωση που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο «Ι.Βελλίδης» της ΔΕΘ- είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση παρουσίασης οίνων και αποσταγμάτων ,τότε τα «Βοροινά» της Ένωσης Παραγωγών του Βορειοελλαδίτικου Αμπελώνα είναι η σημαντικότερη εκδήλωση αποκάλυψης των μυστικών και των γεύσεων του κρασιού.

Κι αυτό γιατί άγνωστες ( και σπάνιες ) ετικέτες, πειραματικές , παλαιωμένα κρασιά, «χαρμάνια που δούλεψε ο χρόνος πάνω σε μια ιδέα ενός οινοποιού, νέα κρασιά που πρωτοβγήκαν από το βαρέλι, Grand φιάλες μόνο για δοκιμή ή μόνο για εξαγωγή ήταν το ….μπουκέτο αρωμάτων των φετινών Βοροινών.

«Οι μισές από τις περίπου 150 ετικέτες κρασιών που δοκιμάστηκαν απόψε δεν κυκλοφορούν στην αγορά» ανέφερε η κα Αλεξάνδρα Ανθίδου, η ψυχή της διοργάνωσης.

Στα τραπέζια τους οι οινοποιοί κατέθεσαν αυτή τη φορά πιο τολμηρές και ξεχωριστές οινικές προτάσεις και οι λάτρεις του κρασιού απόλαυσαν γεύσεις.

Ορισμένες απ αυτές εντυπωσιακές κι αποτυπώνονταν περισσότερο στην γνωστή φράση : «Μπορώ να δοκιμάσω πάλι απ’ αυτό;»

Βεβαίως  μια τέτοια φράση δύσκολα θα την «ξεστόμιζε» μια… αρκούδα! Στα «Βοροινά» της Θεσσαλονίκης απ’ ότι φάνηκε , μια αρκούδα του Μετσόβου δοκίμασε τουλάχιστον μία φορά αλλά δεύτερη δεν πρόλαβε! Όπως έγραφε η ετικέτα από «Κατώγι Αβέρωφ» η αρκούδα μπήκε στο Γινιέτς (αμπελοτόπι στα βλάχικα) σε υψόμετρο 1050 μ. και ήπιε κρασί «Φλογερό» , αυτό που εμφιαλώθηκε κατόπιν σε 250 μόνο φιάλες και παρουσιάστηκε στα Βοροινά των Χριστουγέννων. (Καλά που την πρόλαβαν…)

«Φλογερό», «Μάρε Ούρσα», «Μπλε Αλεπού» (απ του Κυρ Γιάννη) είναι ορισμένες από τις σπάνιες στην αγορά του κρασιού ετικέτες. «Ορισμένες είπε ο κ Γιάννης Παπαδόπουλος (Τέχνη Οίνου) δεν διατίθενται καθόλου κι είναι να τις θαυμάζεις γουλιά – γουλιά. Άλλες είναι για συζήτηση. Για ζύμωση. Για πρόταση. Από το δικό του οινοποιείο (Μικροχώρι Δράμας) παρουσιάστηκαν δυο κρασιά που κάθε χρόνο εμφιαλώνονται σε περίπου 1000-3000 φιάλες και συνήθως κατευθύνονται στο εξωτερικό. Το Nebbio (από την Ιταλική ποικιλία) και η Touriga Nacional(η πρώτη πορτογαλική ποικιλία σε ελληνικό έδαφος).

Το «Κτήμα Γεροβασιλείου» (ο υιός Αργύρης) και το «Βιβλία Χώρα» ξάφνιασαν πάντως ευχάριστα τους οινολόγους και γευσιγνώστες με τα κρασιά που παρουσίασαν: Ένα παλαιωμένο Chardonnay πενταετίας, ένα κρασί του «Κτήματος» 15ετίας και Evangelo σε Μagnum,το πιο σπάνιο μόλις 100 φιάλες ετησίως. «Θέλαμε να δώσουμε στο κοινό της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο Αργύρης Γεροβασιλείου «κάτι διαφορετικό». Παρόμοιας παλαίωσης ήταν και οι ετικέτες του «Βιβλία Χώρα» με προεξάρχουσα την ετικέτα του «έτους». Είναι ένα κρασί που όταν το δούμε στο κελάρι μας να έχει μια όμορφη παλαίωση το μετονομάζουμε σε «Έτος» και μ’ αυτήν την ετικέτα το εμπορευόμαστε. Αυτή τη στιγμή στην κυκλοφορία το «Έτος» είναι ένα Μerlot του 2006. Του χρόνου ίσως να ναι ένα λευκό πχ ένας Όβηλος…»

Η «Ζίτσα»(zoinos winery) παρουσίασε στα «Βοροινά» το « Βλάχικο» του 2015 ένα κρασί χαμηλής οξύτητας που μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί και τους θερινούς μήνες καθώς κι ένα τσίπουρο 6ετίας και το Porto Carras ένα Chateau του  2015 «ένωσε» ασύρτικο – μαλαγουζιά-λημνιό σε αναλογία 33%  με παλαίωση έως 10 ετών.

Οι οινόφιλοι πάντως βρήκαν ενδιαφέρουσα την πρόταση του Οινοποιείου Χατζηβαρύτη που παρουσίασε τα πειραματικά ασύρτικα. Το οινοποιείο της «Γουμένισσας» Κιλκίς γνωστό από το ομώνυμο (βιολογικό) κρασί παρουσίασε δυο ασύρτικα με αγοραστές ζύμες (φιλτραρισμένα) και δυο με γηγενείς (αφιλτράριστα).

«Θέλουμε να τα μάθει ο κόσμος και  να γνωρίσει το αφιλτράριστο κρασί»  λέει ο κ. Βαγγέλης Χατζηβαρύτης. Να δει την γευστική διαφορά, τις διαφορές των αρωμάτων. Εδώ στα «Βοροινά»  παρουσιάσαμε κάτι διαφορετικό. Σήμερα μιλώντας και μ’ άλλους οινοποιούς, είπα, ξεκινάει από εδώ το …Κίνημα των Οινοποιών με τα αφιλτράριστα κρασιά, τα φυσικά κρασιά. Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί μια ομάδα οινοποιών που θα δοκιμάσει να παρουσιάσει στην αγορά αφιλτράριστα κρασιά…»

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like