Κτήμα Σαμαρτζή: Με τη δύναμη της οικογενειακής παράδοσης

Όταν η μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια συναντά την οινοποίηση τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι πετυχημένο.

Αυτό συνέβη στην περίπτωση της οικογένειας Σαμαρτζή, όπου η πολυετής ενασχόληση με την αμπελουργία οδήγησε την οικογένεια να αποφασίσει να ασχοληθεί εδώ και 15 χρόνια με την οινοποίηση.

Η απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα της μεγάλης επιθυμίας όλης της οικογένειας να δημιουργήσει οίνους που θα εξέφραζαν τις τοποποικιλίες (Κοντούρα λευκή και Μούχταρο) αλλά και το κλίμα της κοιλάδας των 9 Μουσών.

Έτσι στο αμπελοτόπι της Επισκοπής (περιοχή Δύο Ποτάμια) παράγεται για πρώτη φορά ο ομώνυμος λευκός οίνος. Ακολουθεί μια ανοδική πορεία με τον αμπελώνα σταδιακά να αυξάνεται σε έκταση και να προστίθενται σε αυτόν κι άλλες ποικιλίες.

Σήμερα η συνολική έκταση του αμπελώνα του κτήματος Σαμαρτζή απλώνεται σε έκταση 320 στρεμμάτων στις κοινότητες Άσκρης και Βαγιών Βοιωτίας και σε αυτόν καλλιεργούνται οι λευκές ποικιλίες, Κοντούρα, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Σαββατιανό και οι ερυθρές, Μούχταρο, Syrah, Merlot και Grenache Rouge.

Η διαχείριση του συνόλου των αμπελώνων γίνεται με ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης εισροών με στόχο την παραγωγή υψηλής ασφάλειας και ποιότητας πρώτης ύλης.

Η φιλοσοφία του Κτήματος Σαμαρτζή είναι να παράγει υψηλής ποιότητας, μοναδικά και «εκφραστικά» κρασιά με την χρήση εξελιγμένων τεχνολογικά και οινοποιητικά τεχνικών, που σε συνδυασμό με τον σεβασμό του περιβάλλοντος οδηγούν στην καλύτερη δυνατή έκφραση του “terroir” για κάθε έναν από τους αμπελώνες μας.

Οι οινοποίηση και εμφιάλωση γίνεται στις εγκαταστάσεις του κτήματος.

 

Email: info@greekcellar.gr