Το Greekcellar.gr στις Ανοιχτές Πόρτες του Κτήματος Χατζημιχάλη

by GreekCellar
297 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Γράφει η Πέρσα Μπόλια

Ο δρόμος εύκολος, πράγματι κάνεις μιάμιση ώρα από την Αθήνα για να βρεθείς στο κτήμα Χατζημιχάλη στην Αταλάντη, ξεκινώντας από την αρχή τον Κηφισό.

Την πρώτη μέρα της εκδήλωσης «Ανοιχτές Πόρτες 2017» ήμασταν εκεί,  και απ΄ότι κατάλαβα από την φιλοξενία τους  οι πόρτες του κτήματος είναι πάντα ανοιχτές για τον κόσμο χωρίς να χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εκδήλωση.

Ξεκίνημα με καφέ και χυμό για όποιον επιθυμούσε. Αμέσως μετά ο καθένας το καπελάκι του από  την υποδοχή και έτοιμοι όλοι για την ξενάγηση στους  χώρους παραγωγής και στις κάβες. Η αλήθεια είναι ότι λόγω του κόσμου, υπήρχαν σημεία που δεν μπορούσες να ακούσεις  τα πάντα. Ειδικά εκεί, ανάμεσα στις τεράστιες δεξαμενές. Στην εμφυάλωση και στην κάβα τα πράγματα ήταν καλύτερα. Με λίγη τύχη το ζήσαμε για ακόμα μια φορά απο τον Λεωνίδα Χατζημιχάλη όταν λίγο αργότερα έκανε ο ίδιος μια «extra» ξενάγηση.

Επόμενο κομμάτι της ξενάγησης η περιήγηση στα αμπελοτόπια του Κτήματος Χατζημιχάλη. Επιβίβαση στο πουλμανάκι και ξεκινάμε για τις ράχες Γαλανού. Υπέροχο τοπίο, προσεγμένο το αμπελοτόπι και πως αλλιώς θα μπορούσε άλλωστε; Τα περίπου 500 στρέμματα στις ράχες Γαλανού είναι μόνο ένα από τα σημεία που καλλιεργούνται μερικές από τις  ποικιλίες του κτήματος. Το κτήμα καλλιεργεί περίπου 2.300 στρέμματα σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Με την επιστροφή στο κτήμα είχε έρθει η ώρα… γευστική δοκιμή των κρασιών φυσικά.  Τι να πρωτοδοκιμάσεις πάλι;  Και όλα τα παιδία στο κτήμα με το χαμόγελο να σε εξυπηρετήσουν, να σου εξηγήσουν, να σε μάθουν, αν δεν ξέρεις . Πολλές οι ετικέτες άλλες τόσες όμως οι γευστικές εμπειρίες.  Και το κρασί συνοδεύτηκε από φαγητό και μάλιστα μετά μουσικής…

Η εμπειρία του να φτιάξεις το δικό σου κρασί ήταν μπροστά μας. Οι οινολόγοι σκέφτηκαν και δημιούργησαν αυτή την εμπειρία για τους επισκέπτες. Μπροστά μας λευκά κρασιά. Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά και Chardonnay. Μυρίζεις, δοκιμάζεις , μαθαίνεις για το κάθε ένα και αρχίζεις να φτάχνεις το δικό σου χαρμάνι. Σημειωματάριο, μολύβι, κομπιουτεράκι, δοσομετρητές, χωνιά, φυάλη και φυσικά πτυελοδοχείο. 750 ml δικό σου blend. Εμπειρία… Χαμόγελα παντού, πειράγματα για το ποιος θα φτιάξει το καλύτερο. Το φτιάχνεις και το δίνεις στους οινολόγους για δοκιμή.  Ετικέτες, χρώματα και όσο το κρασί σου περνάει από γευστικό έλεγχο και κλείνει με φελό, εσυ φτιάχνεις και την ετικέτα του. Το παίρνεις μαζί σου. Το καλύτερο ενθύμιο. Και τελικά σκέφτεσαι…οινοποιός για μια μέρα. Μόνο;

Στο πωλητήριο χρειάστηκε να γεμίσουν αρκετές φορές τα άδεια ράφια. Οι τιμές ήταν προκλητικά προσιτές για τους επισκέπτες. Με την βοήθεια των υπαλλήλων του κτήματος διαλέξαμε και τα δικά μας.  Έξω είχαν ξεκινήσει ήδη οι χοροί από τον πολιτιστικό σύλλογο του Δήμου Λοκρών.

Ο Δημήτρης Χατζημιχάλης πολλά χρόνια τώρα αποφάσισε να φτιάχνει το κρασί του με αγάπη και αυτό σημαίνει υψηλή ποιότητα. Θυμάμαι απ΄όταν ήμουν παιδί, στα τραπέζια των γονιών μου με τους φίλους τους, να υπάρχει κρασί με αυτή την γραμματοσειρά και αυτό το σήμα. Την γαλοπούλα. Μια εικόνα από τα παλιά. Τώρα έμαθα και γιατί είναι η γαλοπούλα εκεί. Ανάμνηση της παλιάς φάρμας του Δ. Χατζημιχάλη που υπήρχε εκεί.

Τα παιδιά του Δημήτρη Χατζημιχάλη μεγάλωσαν, σπούδασαν  και τώρα παραλαμβάνουν την σκυτάλη. Ο ίδιος ήταν πολύ διακριτικά στο χώρο. Μιλούσε με τον κόσμο χωρίς να συστήνεται και ρωτούσε για το κρασί. Αφήνει τον χώρο σ την επόμενη γενιά. Ο γιός του, Λεώνιδας Χατζημιχάλης, με τον οποίο μιλήσαμε αρκετά δείχνει να αγαπά και να σέβεται αυτό που του δίνεται. Θετικό πρόσημο για το μέλλον…

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like