Κτήμα Εύχαρις: Αμπελώνες σε έδαφος με… ιστορία

by GreekCellar
404 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Στη γη που για περισσότερα από 3.000 χρόνια καλλιεργούνται αμπέλια είναι βαθιά ριζωμένοι οι αμπελώνες του κτήματος Εύχαρις.

Φυτεμένοι σε μια έκταση 12 εκταρίων (120 στρέμματα), χωρίζονται από μικρά μονοπάτια, και είναι – θα μπορούσε να πει κανείς – στολισμένοι με δεντρολίβανο, λεβάντα, τριαντάφυλλα, μιμόζες, αμυγδαλιές και ροδιές.

Σε υψόμετρο 400 μέτρων μεταξύ των κοινοτήτων Πευκενέα και Μούρτιζα στις πλαγιές των Γερανείων στα Μέγαρα, οι αμπελώνες, φυτεύτηκαν από το 1992 μέχρι και το 2002 με τις ποικιλίες, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Ροδίτης, Chardonnay, Αγιωργίτικο, Syrah, Merlot, Grenage Rouge.

fwto 3Η διάταξη τους είναι γραμμική και ο προσανατολισμός τους προς το βορρά, ώστε να αερίζονται από τον βορειοδυτικό άνεμο της περιοχής και τα σταφύλια να μπορούν να αναπνέουν καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο εμποδίζεται η δημιουργία υπερβολικής υγρασίας και τα φυτά προφυλάσσονται από ασθένειες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο καλλιέργειας που ακολουθεί σε γενικές γραμμές τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην καλλιέργεια των αμπελώνων.

Το ασβεστολιθικό έδαφος της περιοχής είναι φτωχό αλλά ωστόσο πλούσιο σε υπολείμματα λάβας, άμμο, ιχνοστοιχεία και απολιθωμένα όστρακα αλλά και το κλίμα της περιοχής με τα δροσερά καλοκαίρια και τους ήπιους χειμώνες, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια της αμπέλου.

Η ζύμωση τόσο των ερυθρών όσο και των λευκών κρασιών του Κτήματος Εύχαρις, γίνεται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα και πάντα με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Στη συνέχεια οι ερυθροί οίνοι μεταφέρονται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια μέσα σε κλιματιζόμενα κελάρια για να αποκτήσουν με τον χρόνο τη γεύση και τον χαρακτήρα τους.

Ανάλογα με το είδος της ποικιλίας ακολουθείται κατά την οινοποίηση της μια ξεχωριστή επεξεργασία που σκοπό έχει να αναδείξει τις ξεχωριστές ιδιότητες της κάθε ποικιλίας (αρώματα, χρώμα , γεύση) όπως επίσης και να προετοιμάσει το κάθε κρασί για το χρόνο που μπορεί να μείνει στο μπουκάλι.

KYRIOS XARHSΧαρακτηριστικό της προσοχής και της αγάπης που δείχνουν για τους αμπελώνες τους και το παραγόμενο προϊόν οι ιδιοκτήτες του κτήματος Eva-Maria Boehme και Χάρης Αντωνίου, είναι το γεγονός ότι έχτισαν το σπίτι τους ανάμεσα στους αμπελώνες και βρίσκονται εκεί στον τρύγο, την οινοποίηση και φυσικά την εμφιάλωση ώστε να βοηθήσουν όπου χρειάζεται, να ελέγξουν και να δοκιμάσουν.

Οι δύο παθιασμένοι αμπελουργοί επίσης είναι υπεύθυνοι για διάφορα προγράμματα έρευνας και μετεκπαίδευσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και με το ελληνικό Ινστιτούτο Οινολογίας, διαθέτουν θέσεις για πρακτική άσκηση, χορηγούν υποτροφίες εξωτερικού για μελλοντικούς οινολόγους και οργανώνουν στο Κτήμα τους διεθνή συμπόσια με θέμα το ελληνικό κρασί.

Επίσης έχουν αρχίσει τη μετατροπή εγκαταλειμμένων πατητηριών σε μικρούς ξενώνες συνδυάζοντας αρχιτεκτονικά την παράδοση με τη σύγχρονη άνεση.

 

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like