Κτήμα Χατζημιχάλη: Το όραμα που έγινε πραγματικότητα!

by GreekCellar
720 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Μπορεί να μην είναι τόσο μακριά από την Αθήνα και έτσι το οινικό ταξίδι να μην φάνταζε στο μυαλό μου, τόσο εντυπωσιακό αλλά και τόσο μακρινό, ωστόσο οι προηγούμενες συναντήσεις που είχα με τον ιδρυτή του κτήματος, Δημήτρη Χατζημιχάλη, η ζεστασιά του ανθρώπου και το πώς περιγράφει την αγάπη του για το κρασί με τραβούσαν ώστε να δω από κοντά το όραμά του.

Ο δρόμος εύκολος μέχρι την Αταλάντη και το Κτήμα φυσικά πολύ εύκολα προσβάσιμο. Το βλέπεις άλλωστε από μακριά καθώς πλησιάζεις και φυσικά σου ανοίγει την όρεξη για οινικές ιστορίες αλλά φυσικά και απολαύσεις.

Στην είσοδο μας περίμενε ένας εκ των δύο γιων του Δημήτρη Χατζημιχάλη, ο Λεωνίδας καθώς ο Παναγιώτης βρισκόταν στο εξωτερικό. Ζεστή υποδοχή έτσι όπως θα γινόταν εάν ήταν παρών και ο Δημήτρης Χατζημιχάλης.

Η ξενάγηση δεν άργησε να αρχίσει, στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του Κτήματος είδαμε φωτογραφίες και εργαλεία οινοποιίας μιας άλλης εποχής, ωστόσο η συνέχεια ήταν ακόμη εντυπωσιακότερη και επιβεβαίωσε αυτό που είχα στο μυαλό μου, ότι δηλαδή δεν είναι μόνο ένα οινοποιείο αλλά ό,τι είχε στο μυαλό του ο Δημήτρης Χατζημιχάλης για το κρασί.

Έτσι λοιπόν κατεβαίνοντας τα σκαλιά δεν συναντάς αμέσως την κάβα με τα γαλλικά δρύινα βαρέλια, αλλά ένα ολόκληρο βαρελοποιείο. Κι αν νομίζει κάποιος ότι πρόκειται για σκηνικό που φτιάχτηκε με βάση κάποιες παλιές φωτογραφίες, τότε είναι πολύ γελασμένος. Το βαρελάδικο ταξίδεψε πολλά ναυτικά μίλια και χιλιόμετρα για να φτάσει από την Κρήτη ως την Αταλάντη και να θυμίζει πλέον μια τέχνη που χάθηκε με τα χρόνια.

Κάθε είδους εργαλεία, πριόνια, σφήνες, μισοτελειωμένα βαρέλια ακόμα και διαβήτες για τον σχεδιασμό των βαρελιών φιγουράρουν κάτω από την επίσης αυθεντική ταμπέλα «Βαρελοποιία Γεωργίου Δ. Φαρσάρη». Δίπλα ακριβώς μικρές ασπρόμαυρες φωτογραφίες κολλημένες πάνω σε ξύλο, δείχνουν τον βαρελοποιό την ώρα της σκληρής και κοπιαστικής εργασίας.

Δεξιά από το βαρελοποιείο η Κάβα των Σατύρων, με την ανάλογη αρχαιοελληνική παράσταση στο βάθος, καλοφωτισμένη και φυσικά με τα δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν οι πλούσιοι καρποί της γης της Αταλάντης.

Από πάνω η μεγάλη αίθουσα για εκδηλώσεις με τη μοναδική θέα σε ένα από τα οκτώ αμπελοτόπια του Κτήματος Χατζημιχάλη. Εικόνα για χαλάρωση, αλλά και περισυλλογή. Σου ανοίγει την όρεξη για μια περιήγηση στα πλούσια αμπελοτόπια του.

Είναι η ώρα να μπούμε στο πουλμανάκι του οινοποιείου, που τις μέρες του τρύγου μεταφέρει τις γυναίκες, που μαζεύουν τους καρπούς, και να ξεκινήσουμε μια μεγάλη και ωραία βόλτα στους αμπελώνες.

Πρώτη στάση το αμπελοτόπι «Αϊ Γιώργης» στις πλαγιές του όρους Κνημίδα και σε υψόμετρο 300 με 350 μέτρα. Εκεί όπου είναι φυτεμένες οι ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Chardonnay, που στη συνέχεια δίνουν το «Κάβα Δρυός Λευκός». Ακολουθούν τα αμπελοτόπια «ΔρύσμπεΪ» και «Γιατάκι» , που φιλοξενούν το Syrah και το Merlot αντίστοιχα, η «Γερακοφωλιά» με το Chardonnay, όπως και ο «Ζυγός» που έχει και αμπελώνα με Cabernet Sauvignon και Chardonnay. H «Αλεπότρυπα» με αμπέλια Ασύρτικου ηλικίας άνω των 20 ετών, η «Κρυόβρυση» στο όρος Γαλανός με Sauvignon Blanc, οι «Ράχες Γαλανού» με κλήματα Merlot, Cabernet Franc και  40χρονα Cabernet Sauvignon και τέλος η Χουλέβαινα με τα 30χρονα αμπέλια Chardonnay και 40χρονα αμπέλια Ρομπόλα.

Η επιστροφή στο οινοποιείο δεν σημαίνει ευτυχώς και το τέλος μιας υπέροχης μέρας και ενός σημαντικού οινικού ταξιδιού. Το πωλητήριο του Κτήματος, οργανωμένο και ιδιαίτερο όπως κάθετι στο Κτήμα Χατζημιχάλη. Συλλεκτικής και μη φιάλες, αναμνηστικά δώρα με το έμβλημα του οινοποιείου αλλά και ένας ωραίος χώρος για γευσιγνωσία κρασιού.

Οι εντυπώσεις από τον χώρο αυτό αποτυπώνονται γλαφυρά στα όσα αλίευσα από το βιβλίο επισκεπτών που μεταξύ μας δεν είναι και το μοναδικό που υπάρχει, αλλά σίγουρα κάπου βρίσκονται και άλλα γεμάτα με εντυπωσιακά σχόλια.

Κι όταν δεν έχεις διάθεση να φύγεις από έναν χώρο που σε ηρεμεί και σε γεμίζει εικόνες και συναισθήματα, τότε κάνεις ακόμα μια βόλτα κατά τη διάρκεια της οποίας ανακαλύπτεις το εκκλησάκι του Κτήματος, αφιερωμένο στον Άγιο Λεωνίδα. Μπαίνεις μέσα και εκεί καταλαβαίνεις ότι τίποτα δεν ξεφεύγει από το αμπέλι. Από την αναπαράσταση του Ιησού ως Άμπελος και τη Ρίζα του Ιεσσαί έως τον Εν Κανά Γάμο και το μανουάλι με τα σταφύλια στο πλάι του, όλα περιστρέφονται γύρω από το κλήμα και το κρασί.

Το καλύτερο ωστόσο, για μένα τουλάχιστον, είναι πως αυτό το ιστορικό Κτήμα έχει συνέχεια και φρέσκες ιδέες που αναπτύσσονται πάνω στο όραμα του ιδρυτή του, Δημήτρη Χατζημιχάλη.

 

 

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like