Κτήμα Χρυσοχόου: Σχεδόν 70 χρόνια οινοποιητικής παράδοσης

by GreekCellar
464 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Στο κέντρο της ζώνης «ΠΟΠ Νάουσα» και σε υψόμετρο 250 μέτρων εκτείνονται οι αμπελώνες συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων και το οινοποιείο του κτήματος Χρυσοχόου.

Η ιστορία για το κτήμα Χρυσοχόου ξεκινά το 1948 από την ομώνυμη οικογένεια, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού, ούζου, μπράντι, λικέρ και βερμούτ.

Η αρχή της ραγδαίας ανοδικής πορείας γίνεται την περίοδο 1977 – 1978 όταν επιλέγεται και φυτεύεται μια έκταση 100 στρεμμάτων στη Στράντζα Νάουσας και όλο το βάρος της επιχείρησης πέφτει στην παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού.

Περίπου 16 χρόνια μετά γίνεται πραγματικότητα το πρώτο μικρό οινοποιείο του κτήματος, το οποίο διαθέτει πλέον όλα τα απαραίτητα μηχανήματα παραγωγής κρασιού.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1998, το οινοποιείο ολοκληρώνεται και αποκτά αίθουσα γευσιγνωσίας, χώρο παραγωγής και παλαίωσης καθώς και ένα μικρό μουσείο με διάφορα αμπελουργικά και οινολογικά αντικείμενα.

Το 2007 οι άνθρωποι του κτήματος Χρυσοχόου ολοκληρώνουν τη νέα πτέρυγα με τον χώρο παλαίωσης, προβολής και προώθησης του κρασιού.

Το κτήμα Χρυσοχόου αποτελεί πρότυπο οικογενειακής επιχείρησης που έχει ως βασικό της γνώμονα το μεράκι για το κρασί και την καλή και ποιοτική οινοποίηση.

Στους αμπελώνες του κτήματος Χρυσοχόου συναντά κανείς τόσο λευκές όσο και ερυθρές ποικιλίες. Περίοπτη θέση κατέχει το παραδοσιακό «Ξινόμαυρο Νάουσας» από το οποίο το Κτήμα Χρυσοχόου παράγει έναν λευκό οίνο με τη μέθοδο «Blanc De Noirs».

Μεταξύ των ποικιλιών που καλλιεργούνται είναι οι γαλλικές Merlot, Syrah, Chardonnay και Sauvignon Blanc αλλά και η παλιά τοπική λευκή ποικιλία Πρικνάδι, από την οποία παράγεται το κρασί «Πρικνιάρικο».

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like