Κτήμα Παπαργυρίου – Κρασί με βαθιές… ρίζες

by GreekCellar
85 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Logo_Papargyriou

Με ιστορία που αγγίζει τα 40 χρόνια το Κτήμα Παπαργυρίου δικαίως κατέχει μια από τις σημαντικότερες θέσεις στην ελληνική οινοποιεία μιας και η παραγωγή του βασίζεται στην αγάπη και το μεράκι της οικογένειας για το καλό και ποιοτικό κρασί.Το Κτήμα Παπαργυρίου βρίσκεται στο Λαλιώτη Κορινθίας, μόλις 10 χιλιόμετρα έξω από το Κιάτο και από τη στιγμή της δημιουργίας του το 1978 από τoν Αριστείδη Παπαργυρίου δεν έχει σταματήσει να προσφέρει σπουδαία κρασιά στους φίλους του κρασιού σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα πρώτα αμπέλια τα φύτεψε ο ιδρυτής του κτήματος, Αρ. Παπαργυρίου στο Λαλιώτη όταν ξεκίνησαν οι αρχικές φυτεύσεις γραμμικών αμπελώνων στην περιοχή. Ο ίδιος όντας απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών αναζητά νέες μεθόδους καλλιέργειας αλλά και ποιοτικές ποικιλίες.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μάλιστα είχε αρχίσει την έρευνα σε οινοποιεία και κτήματα της Γερμανίας δοκιμάζοντας ποιοτικά για την εποχή κρασιά. Στη συνέχεια μαζί με τη σύζυγό του, Αλεξάνδρα, αγοράζει πλαγιές στην ημιορεινή Κορινθία και αφού δημιουργεί τις απαιτούμενες αναβαθμίδες ξεκινά την καλλιέργεια ποικιλιών όπως το Ασύρτικο, το SauvignonBlanc, το Αθήρι, το CabernetSauvignonκαι το Αγιωργίτικο.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 οι αμπελώνες αρχίζουν να δίνουν καρπούς και δημιουργούνται τα πρώτα κρασιά.

Το 1982 είναι η χρονιά που ο Αριστείδης Παπαργυρίου αποφασίζει να καλλιεργήσει για πρώτη φορά το ξηρό Μοσχούδι – το μικρόρρωγο Μοσχάτου Ρίου – στην Κορινθία. Η έμπνευσή του αποδεικνύεται εξαιρετική και το Μοσχούδι γίνεται η κύρια λευκή ποικιλία του Κτήματος δίνοντας το PapargyriouBlanc(Μοσχούδι – Ασύρτικο) και το «Όψιμος Τρύγος», ένα γλυκό λευκό κρασί.

Ένα χρόνο αργότερα αρχίζει η κατασκευή του οινοποιείου – όπου και η κατοικία της οικογένειας – μέσα στους αμπελώνες, η οποία ολοκληρώνεται το 1996.

961802_430493833784966_348291451_n_1

Με την άδεια εμφιάλωσης που λαμβάνει το Κτήμα Παπαργυρίου το 1993 αυξάνεται η παραγωγή (περίπου στις 5.000 φιάλες) και αρχίζει η πώληση των κρασιών που γίνονται περιζήτητα στη γερμανική αλλά και την ελληνική αγορά.Το οικογενειακό μεράκι μεταφράζεται αναλόγως και στις σπουδές των παιδιών του ιδρυτή του Κτήματος, Γιάννη και Ελπίδας Παπαργυρίου, που μετά την αποφοίτησή τους από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζουν τις σπουδές τους επάνω στο αντικείμενο στο Ινστιτούτο Αμπέλου Geisenheimστη Γερμανία.Το 1996 ξεκινάει μια νέα πορεία προς ακόμα ποιοτικότερα κρασιά καθώς την οινοποίηση αναλαμβάνει ο Γιάννης Παπαργυρίου. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του οινοποιείου εκσυγχρονίζεται σταδιακά από το 1998 έως το 2003, ενώ φτάνουν στο οινοποιείο και τα πρώτα δρύινα βαρέλια barriqueγια την παλαίωση των κόκκινων κρασιών.

Μια πυρκαγιά το 2000 καταστρέφει πολλά από τα αμπέλια, δημιουργεί την ανάγκη για επανασχεδιασμό και αναζήτηση νέων κτημάτων και τελικά οδηγεί στην αγορά κατ’ αρχήν 70 στρεμμάτων στα Σοφιανά Κορινθίας, σε υψόμετρο 900 μέτρων, τα οποία στη συνέχεια έφτασαν τα 160 στρέμματα, με σταδιακές αγορές.

papargyriou

Το πάθος της οικογένειας για την παραγωγή ποιοτικού κρασιού το δείχνουν ξεκάθαρα οι αριθμοί καθώς από τις 12.000 έως 15.000 φιάλες που παράγονταν το 2000 μέσα σε δύο χρόνια φτάνουν τις 40.000 εκ των οποίων το 60% λευκοί και το 40% ερυθροί οίνοι. Οι εξαγωγές αυξάνονται και τα κρασιά του Κτήματος Παπαργυρίου ταξιδεύουν στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελβετία, ενώ από φέτος οι οίνοι του Κτήματος φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στην τροπαιοθήκη του Κτήματος υπάρχουν τρία χρυσά και τρία ασημένια μετάλλια του διαγωνισμού Concours MondialdeBruxelles στον οποίο έχει συμμετάσχει τρεις φορές από το 2010.

Φυτεμένος σε υψόμετρο 240 μέτρων ο παλαιότερος αμπελώνας του Κτήματος Παπαργυρίου έχει προσανατολισμό από βορρά προς νότο και η φύτευση του είναι γραμμική με σύστημα αμφίπλευρο Royat.

Η καλή κυκλοφορία του αέρα βοηθά την ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για παραγωγή υψηλής ποιότητας. Το ιζηματογενές και ασβεστολιθικό έδαφος δίνει κρασιά με δομή και αρωματικό δυναμικό.

Ο αμπελώνας των Σοφιανών έχει νοτιανατολικό προσανατολισμό και βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων, ενώ το έδαφος της περιοχής είναι πηλοαμμώδες. Στην περιοχή επικρατούν ήπιες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα τα σταφύλια να έχουν ιδιαίτερο άρωμα και να δίνουν κρασιά με φρεσκάδα και νεύρο. Στην καλλιέργεια κυριαρχούν το Μοσχούδι και το Ασύρτικο, ενώ υπάρχουν επίσης και ξένες ποικιλίες όπως SauvignonBlanc, Syrah και CabernetSauvignon.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like