Οινοποιεία

Με το αρχαιότερο πατητήρι της ανθρωπότητας ηλικίας 4.000 ετών να εχει ανακαλυφθεί στις Αρχάνες και υπολείμματα σταφυλιών να έχουν εντοπιστεί στην Κάτω Ζάκρο στο ανατολικό μέρος του νησιού, είναι περιττό να πει κανείς περισσότερα για την ιστορία του κρασιού στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.

Η περιοχή της Σητείας παράγει ένα ώριμο ερυθρό κρασί ΠΟΠ από τις ποικιλίες Λιάτικο και Μανδηλαριά που καλλιεργούνται σε υψόμετρο 600 μέτρων. Στην ίδια περιοχή παράγετα ο λευκός οίνος ΠΟΠ Σητείας από τις ποικιλίες Βηλάνα και Θραψαθήρι.

Στο Ηράκλειο, τα Πεζά, τις Αρχάνες και τις Δάφνες οι ερυθρές ποικιλίες Μανδηλαριά, Κοτσιφάλι και Λιάτικο κυριαρχούν στους αμπελώνες, δίνοντας κρσιά φρέσκα με λαμπερό χρώμα αλλά και παλαιωμένα ΠΟΠ.

Η παραδοσιακή ποικιλία Βηλάνα παράγει τον λευκό οίνο ΠΟΠ Πεζά, ενώ αναπτύσσονται σημαντικά οι καλλιέργειες παλαιών ποικιλιών όπως οι Πλυτό, Δαφνί, Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας και άλλες.

Στη δυτική Κρήτη και κυρίως στο νομό Χανίων κυριαρχεί η ποικιλία Ρωμέικο, που δίνει κόκκινα κρασιά με απαλά χρωματικά ωστόσο έντονα γευστικά χαρακτηριστικά, όπως επίσης και παλαιωμένους οίνους.

Email: info@greekcellar.gr