Κρήτη

by prootos

Ο αμπελώνας του Ηρακλείου

Θα μπορούσε να πει κανείς πως αποτελεί την καρδιά του κρητικού αμπελώνα καθώς στο έδαφος του οι Μινωίτες μεγαλούργησαν, δημιουργώντας τον μεγαλειώδη πολιτισμό τους, που φυσικά περιελάμβανε την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή του κρασιού.

Το οινικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στις περιοχές, Σκαλάνι, Κουνάβι, Θραψανό, Πεζά, Καλλονή, Μελέσες, Άγιοι Απόστολοι, Αλάνι, Χουδέτσι, Μεταξοχώρι, Βοριάς Μονοφατσίου, Σίβα, Κερασιά, Κάτω Ασίτες,  Βενεράτο, Μοίρες και Δαφνές.

Στον νομό καλλιεργούνται οι  γηγενείς ποικιλίες Βιδιανό, Βηλάνα, Δαφνί, Πλυτό, Θραψαθήρι, Μοσχάτο Σπίνας, Malvazia di Candia, Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι, Λιάτικο και Ρωμέικο αλλά και οι διεθνείς Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sauvignon Blanc, Syrah και Sangiovese.

Ο αμπελώνας των Χανίων

Στην περιοχή παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Κίσσαμος και ΠΓΕ Χανιά, ενώ στα πέντε οινοποιεία του νομού καλλιεργούνται οι ποικιλίες, Βιδιανό, Roussanne, Ασύρτικο, Ρωμέικο (από αυτή την ποικιλία φτιάχνουν τον Μαρουβά), Μοσχάτο Σπίνας, Cabernet Sauvignon, Trebbiano, Merlot, Syrah, Μανδηλάρι. Μαλβαζία, Κοτσιφάλι, Carignan και Grenache Rouge.

Το μεγαλύτερο οινικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στις περιοχές Βατόλακος, Κολυμπάρι, Πλατανιάς, Ακρωτήρι και Αλίκαμπος Αποκορώνου

Ο αμπελώνας του Ρεθύμνου

Στην περιοχή εντοπίζεται ένα οινοποιείο, το οποίο ανήκει και στο δίκτυο Wines of Crete.

Το μεγαλύτερο αμπελουργικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιοχές, Γεροπόταμος, Φοίνικας, Αμάρι, Αρκάδι και η δυτική πλευρά του Ψηλορείτη.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Βιδιανό, το Λιάτικο, το Κοτσιφάλι, το Merlot, το Cabernet Sauvignon, το Syrah, η Βηλάνα, το Πλυτό, το Θραψαθήρι, το Μοσχάτο Σπίνας, το Sauvignon Blanc, το Αχλάδι, το Αγιωργίτικο και το Λημνιώτικο.

Ο αμπελώνας του Λασιθίου

Παράγει τον ΠΟΠ Σητεία και το οινικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στις περιοχές Λεύκη, Ίτανος, Μακρύγιαλος και Σητεία.

Ξακουστή για τα κρασιά της είναι η Μονή Τοπλού. Στην περιοχή καλλιεργούνται οι ποικιλίες Βηλάνα, Θραψαθήρι, Μανδηλάρι, Λιάτικο, Chardonnay, Ασύρτικο, Merlot και Syrah.

Οινοποιεία