Κρασιά Κοσέρ – Κομμάτι της εβραϊκής παράδοσης

by GreekCellar
692 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Γράφει η Κατερίνα Καραμπατέα

Συχνά αναρωτιόμαστε αν ένα κρασί Κοσέρ (Kosher για τους αγγλόφωνους  ή Cacher για τους γαλλόφωνους) έχει όμοια ή διαφορετική γεύση με ένα «κοινό» κρασί…… Αλλά τι είναι τα κρασιά Kosher ;

Το κρασί Κοσέρ παράγεται σύμφωνα με τους Ιουδαϊκούς θρησκευτικούς νόμους, την εφαρμογή δηλαδή του Kashrut, των εβραϊκών διατροφικών κανόνων. Η διαδικασία οινοποίησης ενός κρασιού Kοσέρ είναι όμοια μ’ αυτήν οποιουδήποτε άλλου κρασιού, με τη διαφορά ότι θα πρέπει η όλη παραγωγική διαδικασία  – από τη συγκομιδή των σταφυλιών μέχρι τη ζύμωση, την παλαίωση και  την εμφιάλωση – να ελέγχεται από έναν εντεταλμένο ραβίνο, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον παραγωγό. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν ακόμη και για την κατασκευή  των βαρελιών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την παλαίωση των οίνων Κοσέρ!

Οι δεξαμενές, οι αντλίες, τα πιεστήρια, τα λάστιχα μεταφοράς και ο λοιπός οινοποιητικός εξοπλισμός για την παραγωγή των οίνων Kοσέρ δεν θα πρέπει να περιέχουν «ακαθαρσίες».  Πριν από κάθε χρήση τους απαιτείται λοιπόν σχολαστικό καθάρισμα με καυτό νερό ή/και υδατικό διάλυμα κιτρικού οξέος. Καθώς κάθε δεξαμενή Kοσέρ καταγράφεται και σφραγίζεται, στη συνέχεια δεν επιτρέπεται κανένας χειρισμός – όσο επείγον κι αν αυτός κρίνεται – απουσία των ραβίνων ή εκτός των χρονικών περιόδων που καθορίζονται αυστηρά βάση του θρησκευτικού ημερολογίου πχ γιορτές, μέρες ρεπό, Σάββατο. Για την αποτροπή κάθε εκτροπής, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές πχ αποβοστρυχωτής, πιεστήριο, αντλίες, κ.α. φυλάσσονται σε ξεχωριστό χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης.

Επίσης, όλα τα οινολογικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται, όπως πχ οι πρωτεΐνες που προστίθενται για τη διαύγαση και τη σταθεροποίηση των οίνων, θα πρέπει να είναι χαρακτηρισμένα ως Kοσέρ, να παράγονται δηλαδή σεβόμενοι τη διαδικασία Kashrut. Απαγορεύεται πχ η χρήση ιχθυόκολλας η οποία προέρχεται από ψάρια μη Kοσέρ ή η ζελατίνη προερχόμενη από ζώα που δεν είναι Kοσέρ!

Όταν ένα κρασί Kοσέρ παστεριωθεί τότε παίρνει την ονομασία “Mevushal” και διατηρεί τον ιερό του χαρακτήρα ακόμη κι αν το αγγίξει ένας μη πιστός.

Τέλος, όταν το κρασί εμφιαλωθεί, τότε στον  φελλό, στην ετικέτα, στο καψύλιο αναγράφονται τα τέσσερα σύμβολα ενός πιστοποιημένου οίνου Kοσέρ.

Για τους εβραίους το κρασί Kοσέρ δεν αποτελεί μόνο ένα καθημερινό ποτό, παρά ένα «άγιο» ποτό που καταναλώνεται επίσης στις θρησκευτικές τελετές. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι για τους Ιουδαίους η παραγωγή και η κατανάλωση κρασιού ανέρχεται από την εποχή της Βίβλου. Ιστορικά  αρέσκονταν στην κατανάλωση λευκού γλυκού κρασιού που παράγονταν από αποξηραμένα σταφύλια στα οποία πρόσθεταν νερό. Ωστόσο, στις αρχές του 20ου αιώνα, παράλληλα με την ουσιαστική αναγέννηση του ισραηλίτικου αμπελώνα, στράφηκαν προς την παραγωγή ενός πιο ποιοτικού κρασιού,  εστιάζοντας πλέον στην οινοποίηση ξηρών κρασιών.

Τα τελευταία χρόνια η ανερχόμενη ζήτηση των κρασιών Kοσέρ οδήγησε πολυάριθμες  οινοπαραγωγικές  χώρες όπως  Γαλλία,  Γερμανία,  Ιταλία, Μαρόκο, Νότιος Αφρική,  Αυστραλία,  ΗΠΑ  να ασχοληθούν με την  παραγωγή  κρασιών Kοσέρ, σεβόμενοι φυσικά τους κανόνες οινοποίησής  τους υπό την εποπτεία πάντα των ραβίνων.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like