Κοτσιφάλι: Το παιδί της Κρήτης

by GreekCellar
221 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Ό,τι καταλαβαίνει κανείς στο άκουσμα της λέξης Πεντοζάλι θα πρέπει να καταλαβαίνει και στο άκουσμα της ποικιλίας Κοτσιφάλι.

Σήμα κατατεθέν του κρητικού αμπελώνα είναι μια πολύ σκούρα ερυθρή ποικιλία, που στο χρώμα των ρωγών της οφείλει και το όνομά της αφού μοιάζουν με το μαύρο στα φτερά του κοτσιφιού.

Έχει μέτρια αντοχή στην ξηρασία, ενώ ο τρύγους γίνεται είτε στο τέλος του Αυγούστου, είτε στις αρχές του Σεπτέμβρη. Δίνει ερυθρά κρασιά με απαλό χρώμα και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλη που φτάνει στο 14% – 15%.

Η οξύτητα των οίνων που δίνει είναι μικρή, ενώ τα έντονα αρώματά της θυμίζουν άνθη, αποξηραμένα μαύρα φρούτα, μικρά κόκκινα φρούτα, καπνό (ορισμένες φορές) και μπαχαρικά.

Συνήθως αναμειγνύεται με τη Μανδηλαριά, ενώ τα πιο γνωστά χαρμάνια με την νησιώτικη αυτή ποικιλία είναι οι οίνοι ΠΟΠ Πεζά και ΠΟΠ Αρχάνες.

 

(για τη συγγραφή του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία και από την ιστοσελίδα newswinesofgreece)

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like