Κωστής Δαλαμάρας: Με την οινοποίηση στο DNA του

by GreekCellar
370 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Με βάση την οικογενειακή του ιστορία – κάπου 200 χρόνια αμπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση – μάλλον θα μπορούσε να πει κανείς ότι το αμπέλι και το κρασί είναι γραμμένα στον γενετικό κώδικα του Κωστή Δαλαμάρα.

Ίσως αυτό να αναγνώρισαν – εκτός από τη σκληρή δουλειά και τα μοναδικά κρασιά που παράγει – οι ειδικοί του Wine & Spirits για να τον κατατάξουν ανάμεσα στους 30 ανερχόμενους αστέρες του κρασιού σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Είναι μια πρόκληση γιατί είναι κάτι που πρέπει να το στηρίξεις», μας λέει ο ίδιος για την επιτυχία αυτή πριν από τρία χρόνια, και προσθέτει: «Σε βγάζει μπροστά, δημιουργεί προσδοκίες. Ήταν οι 30 ανερχόμενοι αστέρες στον χώρο του κρασιού, που σημαίνει ότι παρακολουθείσαι το επόμενο διάστημα, οπότε πρέπει να δικαιώσω αυτό το πρώτο πράγμα».

Με… ειδικότητα στο Ξινόμαυρο είναι αδύνατον για μας να μην τον ρωτήσουμε για…. που το πάει το ξινόμαυρο. «Ξεκινάμε από έντονα φρουτώδη αρώματα και όσο περνάει ο καιρός κερδίζει σε βάθος χρόνου το κρασί και με τα μπαχάρια του, με τη σωστή χρήση των βαρελιών, μετά πάμε στην παλαίωση με τα πιο γήινα, δηλαδή έχουμε ένα μεγάλο εύρος αρωμάτων και αυτό αφορά κυρίως τη δουλειά, που γίνεται στ’ αμπέλι και όσο αφορά την ωρίμανση των σταφυλιών και τη διαλογή που κάνουμε. Τη διαλογή όχι μόνο με τα υγιή, μη υγιή αλλά και με τα ώριμα μη ώριμα» μας απαντά.

DSC_4725-2Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπει και ο ίδιος το ξινόμαυρο  να ανεβαίνει στις προτιμήσεις των οινόφιλων και να γίνεται πλέον μια από τις πιο δυναμικές ποικιλίες του ελλαδικού χώρου.

«Κάποιοι οινόφιλοι, που είναι ακόμα λίγο διστακτικοί με το ξινόμαυρο, κατά κάποιο τρόπο είναι αναγκασμένοι πλέον να ψαχτούν με το ξινόμαυρο», μας λέει και εξηγεί: «Είναι δύσκολο να θεωρεί κάποιος τον εαυτό του σοβαρό οινόφιλο και να αγνοεί το ξινόμαυρο. Πριν λίγα χρόνια δύσκολα έπειθε καταναλωτές, τώρα όμως έχει πολύ κόσμο, ο οποίος ξέρει πώς να το χειριστεί, δηλαδή ότι είναι ένα κρασί που θέλει το φαγητό του, τον χρόνο του κλπ. Από την άλλη και εμείς έχουμε φτιάξει με τις σωστές ωριμότητες εύπεπτα ξινόμαυρα, οπότε από τη στιγμή που κερδίζουμε κάποιον, μένει μετά στο ξινόμαυρο“.

Η απάντηση στην ερώτηση για τα σχέδια του ίδιου και τι πρέπει να περιμένουν οι οινόφιλοι το επόμενο χρονικό διάστημα από το Οινοποιείο Δαλαμάρα γεννά απεριόριστες προσδοκίες για ακόμα καλύτερες ποιότητες

«Ήδη κάνουμε μια αλλαγή στη γκάμα μας στο ξινόμαυρο», μας λέει ο Κωστής Δαλαμάρας και προσθέτει: «Ξεκινάμε να χωρίζουμε τα ξινόμαυρά μας. Θα έχουμε μια Νάουσα, που είναι από 3 – 4 κομμάτια της ζώνης – μια γενικότερη Νάουσα δηλαδή – και ο Παλιοκαλίας θα πάει ένα επίπεδο πιο πάνω και στη δουλειά που θα γίνεται και στην τιμή. Με πολύ περισσότερη διαλογή, με πολύ περισσότερη δουλειά και στο οινοποιείο, παραπάνω χρόνο πάντα στο βαρέλι, δηλαδή θα πάμε σε ποιο συγκεκριμένα πράγματα και θα ακολουθήσουν κι άλλα κρασιά, όχι μόνο από εμάς. Η Νάουσα η generic – ας το πούμε έτσι – θα μας δώσει το περιθώριο να κινηθούμε εμείς ελεύθερα ώστε να κάνουμε κάτι πιο μεγάλο. Δηλαδή δεν θα έχω το άγχος του Παλιοκαλιά ότι τελείωσε η χρονιά και πρέπει να βγάλω την επόμενη, θα το κυκλοφορώ όποτε θέλω γιατί θα έχω ξινόμαυρο στην αγορά».

Όταν ρωτήσαμε τον Κωστή Δαλαμάρα να μας πει την πιο ωραία και δυνατή στιγμή του στο οινοποιείο ή το αμπέλι εκείνος επέλεξε να μας πει για τον κόπο στο αμπέλι και μας εξήγησε:

«Πέρασα πολύ καλά τις δύο προηγούμενες χρονιές, που ήταν δύσκολες. Θα πω όμως πιο πολύ για τη χρονιά του 2015, που είχαμε έναν πάρα πολύ δύσκολο τρύγο, αλλά υπήρχε η ποιότητα δηλαδή έπρεπε κάποιος να δουλέψει πάρα πάρα πολύ για να πάρει την ποιότητα. Οπότε όταν αρχίσαμε να βγάζουμε τα πρώτα κρασιά του 2015 και να τα δοκιμάζουμε με κάποιους φίλους και συναδέλφους, που είναι στον χώρο και ξέρουνε και ήμασταν ικανοποιημένοι, νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή στιγμή».

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like