Κίκονες: Θρακική… υπόθεση

by GreekCellar
273 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Έχοντας ξεπεράσει μια δεκαετία ζωής οι «Κίκονες» δείχνουν ξεκάθαρα ότι ήρθαν για να μείνουν στην αγορά του κρασιού και φυσικά να δώσουν στους λάτρεις του ποιοτικούς και ξεχωριστούς οίνους από τη γη της Θράκης.

Το οινοποιείο είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στο νομό Ροδόπης και πήρε το όνομά του από τον αρχαίο θρακικό λαό, Κίκονες, που παρήγαγαν το ξακουστό κρασί της περιοχής που μνημονεύει και ο Όμηρος στα έπη του.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας βιολογικής καλλιέργειας βρίσκεται σε συνολική έκταση 100 στρεμμάτων στη Μαρώνεια του νομού Ροδόπης. Δημιούργημα του γεωπόνου Βασίλη Τάσσου, ο αμπελώνας φιλοξενεί τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Λημνιό (ελληνικές γηγενείς ποικιλίες), Chardonnay, Syrah, CabernetSauvignon,Merlotκαι Sangiovese.

Η Μελίνα Τάσσου γεωπόνος και οινολόγος του Bordeauxμε πλούσια οινοποιητική εμπειρία από τη Γαλλία και την Αυστραλία εφαρμόζει τις γνώσεις της στο αμπέλι και την οινοποίηση.

Photo_Blle_natural_background_176

Η φιλοσοφία της βασίζεται στις αμπελουργικές τεχνικές της Αυστραλίας, στην τεχνογνωσία του Μπορντώ γύρω από την υγιεινή και την τεχνολογία και στην οινοποιητική μέθοδο της Βουργουνδίας.Στο οινοποιείο γίνεται η ελάχιστη δυνατή τεχνολογική παρέμβαση από την οινοποιό κατά την παραγωγή του και με ιδιαίτερο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του κρασιού.Γίνεται ζύμωση ολόκληρης της ρόγας και μάλιστα με την τεχνική πιζάν με το χέρι με σκοπό να εκχυλιστούν το χρώμα, το σώμα και η πλούσια γεύση της φλούδας στο κόκκινο κρασί.Η διαλογή των σταφυλιών γίνεται προσεκτικά στο χέρια από δέκα με δεκαπέντε γυναίκες επάνω σε κυλιόμενο τάπητα προτού ξεκινήσει η διαδικασία της οινοποίησης ώστε να αφαιρεθεί οτιδήποτε ξένο προς ένα υγιές τσαμπί σταφύλι.

Τα λευκά σταφύλια πιέζονται απαλά ολόκληρα σε πιεστήριο πνευματικού τύπου 2,2 tn. Η τεχνική μπατονάζ εφαρμόζεται στις δεξαμενές για τη Μαλαγουζιά και στα βαρέλια για το Chardonnayσχεδόν όλη την διάρκεια του χρόνου.

Photo_Blle_natural_background_213

Το 1/3 του όγκου του Chardonnay ζυμώνεται και ωριμάζει σε καινούργια γαλλικά, δρύινα βαρέλια για επτά μήνες.Τα κόκκινα σταφύλια ζυμώνονται σε μικρές ανοικτές δεξαμενές (40-50hl), ώστε να εφαρμόζεται η τεχνική πιζάζ με το χέρι. Τα κόκκινα κρασιά ωριμάζουν σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για περίπου δώδεκα μήνες, όπου γίνεται η μηλογαλακτική ζύμωση από τα βακτήρια, που υπάρχουν φυσικά μέσα στο κρασί.Το κρασί διαυγάζεται φυσικά μέσα σε ανοξείδωτες μεταλλικές δεξαμενές για έξι μήνες και στη συνέχεια εμφιαλώνεται ακολλάριστο και αφιλτράριστο.Τα κρασιά των Κικόνων μέχρι σήμερα έχουν αποσπάσει 23 μετάλλια και διακρίσεις σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.

 

Οι ετικές του Κτήματος Κίκονες

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like