Από τις πλέον πλούσιες σε οινική παραγωγή περιοχές της χώρας μας είναι η Κεντρική Μακεδονία καθώς η ιστορία του κρασιού της, ξεκινά από τα βάθη των αιώνων και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Κιλκίς

Η λέξη «Γουμένισσα» έχει γίνει συνώνυμη της απόλαυσης και της ποιότητας για τους οινόφιλους και αποτελεί θα έλεγε κανείς «σήμα κατατεθέν» για την οινοπαραγωγή του νομού Κιλκίς. Η περιοχή αυτή είναι το κέντρο παραγωγής του πασίγνωστου ομώνυμου ερυθρού είναι ΠΟΠ που σε πολλές περιπτώσεις εκτός από το ξινόμαυρο – βασική ποικιλία – περιέχει και την τοπική ποικιλία Νεγκόσκα. Στην περιοχή της Γουμένισσας από το 2009 παράγονται επίσης και οι οίνοι ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου.

Δεν είναι όμως μόνο η Γουμένισσα που παράγει εξαιρετικό κρασί εντός του νομού Κιλκίς. Στην Ειδομένη, τα Πλάγια, τον Φανό, το Χαμηλό Αξιούπολης και το Σκρα οι οινοποιοί καλλιεργούν την ποικιλία Τσάπουρνο.

Ημαθία

Συνώνυμη του καλού κρασιού είναι η Ημαθία με τη Νάουσα να έχει την πρωτοκαθεδρία της παραγωγής και φυσικά να μην φέρει άδικα τον τίτλο: «Η πόλη του κρασιού»

Με «όπλο» το Ξινόμαυρο – Νάουσα οι οινοποιοί της περιοχής γράφουν τη δική τους δυνατή ιστορία στον χώρο του ελληνικού κρασιού. Ο αμπελώνας της Νάουσας παράγει τον οίνο ΠΟΠ Νάουσα.
Σημαντικές αμπελοκαλλιέργειες συναντά κανείς και στην ανατολική πλευρά του Βερμίου, ενώ συνολικά ο αμπελώνας της Ημαθίας δίνει τα κρασιά ΠΓΕ Ημαθία.

Χαλκιδική

Η Καλλικράτεια θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το «δυνατό χαρτί» της οινοπαραγωγής στη χερσόνησο της Χαλκιδικής, ωστόσο η Σιθωνία αλλά και το Άγιο Όρος έχουν να επιδείξουν σημαντικούς οίνους.
Εκεί παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Χαλκιδική, ενώ στον αμπελώνα της Σιθωνίας, παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Σιθωνία και ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα. Αντίστοιχα στο Άγιο Όρος παράγεται το ΠΓΕ Άγιο Όρος.

Σέρρες

Η Βισάλτια και η περιοχή Εμμανουήλ Παππά διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή κρασιού στο νομό Σερρών, που αν και έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή ούζου, ξεκινά να διαγράφει τη δική του ξεχωριστή πορεία στον χώρο του κρασιού.

Πέλλα

Με πλούσια οινική παράδοση η Πέλλα έχει ως επίκεντρο της παραγωγής της την περιοχή των Γιαννιτσών. Ωστόσο αμπελοκαλλιέργειες συναντά κανείς και στην Αριδαία, όπου οι οινοποιία συνδυάζεται και με τον οινοτουρισμό. Στην Πέλλα παράγεται ο ομώνυμος οίνος «ΠΓΕ Πέλλα»

Πιερία

Με θετικούς ρυθμούς εξελίσσεται η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποιία στην Πιερία με κυριότερες περιοχές της Πύδνας και της Πέτρας, ενώ σημαντική είναι και η άνοδος του Κολινδρού.
Ο πιερικός αμπελώνας παράγει του οίνους ΠΓΕ Πιερίας.

Οινοποιεία

Email: info@greekcellar.gr